Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λάμπρος Καούλλας για τουρκική προπαγάνδα: Οι χάρτες που διακινεί η Τουρκία είναι οι αυριανές της διεκδικήσεις

Λάμπρος Καούλλας για τουρκική προπαγάνδα: Οι χάρτες που διακινεί η Τουρκία είναι οι αυριανές της διεκδικήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, ΕΛΑΜ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λάμπρος Καούλλας, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Τουρκία, Χρυσή Αυγή,

Στην τουρκική προπαγάνδα που στρέφεται ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρθηκε διεξοδικά ο Λάμπρος Καούλλας, δρ. εγκληματολογίας, αναλυτής θεμάτων άμυνας και ασφάλειας και συγγραφέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» του δημοσιογράφου Θανάση Χούπη.

«Η Τουρκία ήταν πάντα πολύ καλή στον τομέα της προπαγάνδας, δηλαδή την χρησιμοποιούσε αποτελεσματικά», είπε εισαγωγικά ο κ. Καούλλας για να περάσει στο τι συμβαίνει σήμερα:

«Η Τουρκία προσαρμόστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

»Οτιδήποτε συμβαίνει αμέσως υπάρχει αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα.

»Η Τουρκία φαίνεται να έχει χτίσει ένα ψηφιακό οικοσύστημα το οποίο προπαγανδίζει τις πιο προχωρημένες θέσεις της, προετοιμάζοντας το κλίμα, για να έρθουν μετά και να κεφαλαιοποιήσουν πάνω του επίσημα», είπε.

Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στην πολιτική που ασκούν με τους χάρτες που διακινούν.

«Κυκλοφορούν χάρτες που δείχνουν μια μεγάλη Τουρκία, ή τουρκική τη δυτική Θράκη, ή μία Οθωμανική Αυτοκρατορία, ή χάρτες του “Μεγάλου Τουράν”, που τώρα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και πάλι, ή με τους χάρτες της “Γαλάζιας Πατρίδας”, έτσι προετοιμάζουν το κλίμα δείχνοντας το μάξιμουμ που θα ήθελε η Τουρκία.

»Έτσι, όταν μετά θα κάτσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, θα δώσεις κάτι αλλά ήδη διαπραγματεύονται σε κάτι που δεν τους ανήκει».

Στο Κυπριακό, σημείωσε, «είχαν ξεκινήσει από 1957 να κυκλοφορούν οι χάρτες της διχοτόμησης της Κύπρου και το 1974 έγινε πραγματικότητα».

Από ελληνικής πλευράς, είπε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο γίνεται δουλειά αλλά από ιδιώτες και δημοσιογράφους που ανησυχούν πραγματικά.

Έτσι, από την τουρκική πλευρά έχουμε κρατική οργανωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια και από την ελληνική επαφιέμεθα στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

«Όταν το Twitter απενεργοποίησε χιλιάδες λογαριασμούς που σχετίζονταν με τις κομματικές οργανώσεις του AKP ή με κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει, ότι στήνεται κάτι πολύ μεγάλο. Αυτά από πλευράς μαύρης προπαγάνδας».

Η Τουρκία παράλληλα απλώνει και την επίσημη κρατική προπαγάνδα της:

«Από την πλευρά της λευκής προπαγάνδας, της επίσημης, βλέπουμε την εξάπλωση του Anadolu* και του TRT Wolrd** του αγγλόφωνου, το οποίο κάνει εντυπωσιακή δουλειά στα αγγλικά με πολύ ελκυστικά ντοκιμαντέρ, οπότε, σε όλα τα επίπεδα από το μαύρο μέχρι το πιο επίσημο, γίνεται αυτή η δουλειά.

»Ένα χαρακτηριστικό προϊόν αυτής της προπαγάνδας θεωρώ το ντοκιμαντέρ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου 2020 με τίτλο “Οι νεοναζί της Μεσογείου”.

»Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και τη δίκη της, το συνέδεσαν με την παρουσία του ΕΛΑΜ στην Κύπρο, το οποίο είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν έμειναν εκεί.

»Αυτό ήταν το μισό κομμάτι. Από εκεί και πέρα παρουσίαζαν ότι ο αντικατοχικός αγώνας στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα ναζιστικής συμπεριφοράς και το συνέδεσαν με το παρελθόν, με το 1964 και έλεγαν ότι η Εθναρχία, η ΕΟΚΑ, η Εκκλησία, όλοι αυτοί δημιουργούν φασίστες.

»Άρα είναι όλα αποτέλεσμα της φασιστικής νοοτροπίας των Ελλήνων.

»Δεν μίλησαν για την εισβολή, δεν μίλησαν για την κατοχή, δεν μίλησαν για τους Γκρίζους Λύκους και δυστυχώς χρησιμοποίησαν και δηλώσεις Ελληνοκυπρίων, τις οποίες είχαν συλλέξει υπό κάλυψη».

*Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. **Τουρκική κρατική τηλεόραση.

Σχετικά άρθρα