Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος; Ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας εξηγεί ακριβώς

Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος; Ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας εξηγεί ακριβώς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λάμπρος Καούλλας, Υβριδικός Πόλεμος,

Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος, που όλο και πιο συχνά ακούμε να γίνονται αναφορές σε αυτόν; Ο Λάμπρος Καούλλας, δρ. εγκληματολογίας, αναλυτής θεμάτων άμυνας και ασφάλειας και συγγραφέας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Έλληνες Παντού» του δημοσιογράφου Θανάση Χούπη, εξήγησε ακριβώς:

«Ο υβριδικός πόλεμος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας τρόπος να χαρακτηρίσουμε μορφές συγκρούσεων ή μορφές διεξαγωγής του πολέμου που σε άλλες εποχές είχαν άλλα ονόματα», είπε ο κ. Καούλλας και συνέχισε:

«Πιο παλιά επικρατούσαν όροι όπως “πόλεμος δια αντιπροσώπων” ή “επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας” ή το “διαίρει και βασίλευε”».

Στις ημέρες μας, εξήγησε ο κ. Καούλλας, ο υβριδικός πόλεμος μπορεί να περιλαμβάνει πολλές μορφές, της πίεσης μίας χώρας σε μία άλλη, που όμως δεν είναι κήρυξη κανονικού πολέμου.

«Άρα, υποσκάπτεις μια χώρα και την υποσκάπτεις κλιμακωτά.

»Μπορείς να ξεκινήσεις με μορφές οικονομικής πίεσης όπως εμπάργκο, μπορεί να είναι κυβερνοπόλεμος, μπορεί να είναι ένας συνδυασμός κυβερνοπολέμου με πληροφοριακό πόλεμο, δηλαδή να συνδυάζει και το προπαγανδιστικό κομμάτι, που μπορούμε να πούμε και ψυχολογικό πόλεμο, εάν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε έναν πιο βαρύ στρατιωτικό όρο».

Ως προπαγάνδα εννοείται «να επιχειρήσεις να αλλάξεις τις αντιλήψεις στο κοινό που έχεις στο στόχαστρό σου, με σκοπό να προκαλέσεις αντιδράσεις ή συμπεριφορές, οι οποίες να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα αυτή, για παράδειγμα υπόσκαψη της συνοχής της κοινωνίας, αμφισβήτηση των θεσμών, καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας, παραφιλολογία, δημιουργία σκανδάλων».

Σημαντικό κομμάτι του υβριδικού πολέμου, σημείωσε ο κ. Καούλλας, είναι και η χρήση παραστρατιωτικών σχηματισμών ή και η χρήση του εγκλήματος και εδώ είναι που ο υβριδικός πόλεμος φέρνει στο προσκήνιο και αναβαθμίζει τη σημασία του ρόλου στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, στην Ελλάδα το είδαμε με τα γεγονότα στον Έβρο, που θα κληθούν να παίξουν οι αστυνομικές Αρχές, τα σώματα ασφαλείας, είτε είναι Αστυνομία, είτε είναι Χωροφυλακή, είτε είναι Λιμενικό.

Σχετικά άρθρα