Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Η Ε.Ε να πάρει άμεσα μέτρα για να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο

Δένδιας: Η Ε.Ε να πάρει άμεσα μέτρα για να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, Βαρώσια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με υπευθυνότητα της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο μαζί της, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που έλαβε χώρα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν τη γειτονική χώρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου) είχε αποφασίσει να ξεκινήσει έναν «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Όπως σημείωσε, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειές της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη «δεν είναι χώρος για πικ-νικ» και ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και την Αυστρία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.

Σχετικά άρθρα