Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Sky News Arabia: Εμιράτα και Ελλάδα συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία

Sky News Arabia: Εμιράτα και Ελλάδα συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Νίκος Δένδιας,

Την Τετάρτη, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησαν την ανταλλαγή συμφωνίας κοινής δήλωσης για τη σύναψη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, εκτός από την ανταλλαγή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα των εξωτερικών και αμυντικών πολιτικών, όπως σημειώνει το «Sky News Arabia» και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η κοινή δήλωση και το μνημόνιο ανταλλάχθηκαν από τον σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ, τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, και τον Νίκο Δένδια, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Η δήλωση στοχεύει στην επίτευξη περισσότερων αποτελεσμάτων, πρωτοβουλιών και κοινής δράσης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στην κοινή δήλωση, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επιβεβαίωσαν τη σταθερή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές που ορίζονται σε αυτήν ως βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών για όλες τις χώρες της περιοχής.

Η δήλωση ανέφερε ότι η «Ειρηνευτική Συμφωνία του Αβραάμ» που υπογράφηκε από τα ΗΑΕ και το Ισραήλ σχετικά με τη σύναψη σχέσεων, αποτελεί ιστορικό επίτευγμα που συμβάλλει στην καθιέρωση ειρήνης, σταθερότητας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη συντονισμένης δράσης μεταξύ της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης περιφερειακής παρέμβασης και την υποστήριξη του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας.

Η δήλωση έδειξε την ανησυχία των δύο κυβερνήσεων για την εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού σε ολόκληρη την περιοχή και την εκμετάλλευση των συνθηκών σε περιοχές συγκρούσεων.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες τις μορφές τους, και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να λάβει σταθερή στάση ενάντια σε αυτήν την επίθεση.

Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν, επίσης, για την προστιθέμενη αξία της περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας τους με περιφερειακούς και πολυμερείς μηχανισμούς, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων (WAM).

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη συμβολή στην ενίσχυση των ιστορικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τους ακόλουθους πυλώνες: πολιτική συνεργασία και διεθνή ανθρωπιστική ανάπτυξη, εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό, πολιτισμός, ενέργεια, ψηφιακές και κυβερνητικές υπηρεσίες, τρόφιμα και γεωργία και άμυνα.

Σχετικά άρθρα