Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριμερής υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Τριμερής υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισραήλ, Κύπρος, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι μια από τις τριμερείς που θωρακίζει διπλωματικά την Αθήνα και που αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Στο διπλωματικό σπριντ της Αθήνας έχει μπει δυναμικά και η αμυντική διάσταση, η οποία διαρκώς αλλάζει τα δεδομένα στη σκακιέρα τοποθετώντας νέα τείχη απέναντι στις διαρκείς και χωρίς τέλος προκλήσεις της γείτονος.

Το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει τετ α τετ με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη αλλά και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκράτς.

Θα είναι η πρώτη στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπως έχει διαμορφωθεί από τις προκλήσεις διαρκείας της Τουρκίας, η επιθετική συμπεριφορά της γείτονος και η επιχείρηση αλλαγής του status quo στην περιοχή από την Άγκυρα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών καθώς η Τουρκία διατηρεί παράνομα και με τη νέα navtex το Oruc Reis εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και το δίδυμο σεισμογραφικό Barbaros νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Το Ισραήλ από το καλοκαίρι -και αξίζει να το υπενθυμίσουμε- ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, όταν για το Επιτελείο σήμανε γενικός συναγερμός, ο στόλος έπλευσε ταχύτητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ τέθηκαν σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο υπουργών

Εκτός όμως από την στρατηγικού τύπου τριμερή συνάντηση, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει την ευκαιρία, σε διμερές επίπεδο να συζητήσει μείζονα θέματα για την άμυνα με τον Μπένι Γκράτς.

Ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών υψίστης σημασίας, κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ (σ.σ. ορισμένες και με τη συμμετοχή της Κύπρου), αμυντική βιομηχανία, ανταλλαγές στρατιωτικών τμημάτων για θέματα εκπαίδευσης και συν-αντίληψης, τεχνογνωσία στον τομέα των Μη Επανδρωμένων συστημάτων, συντήρηση και αναβάθμιση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, είναι ορισμένα από τα θέματα που έχουν ήδη μπει στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ισραήλ.

Θέληση της Αθήνας είναι να διατηρηθούν και ν’ αυξηθούν οι στρατιωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και του Ισραήλ καθώς όπως σημειώνουν με νόημα Ανώτατοι Αξιωματικοί, στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, το κράτος του Ισραήλ είναι ο πλέον Στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας.

Το βασικό πλέον στοιχείο που συνδέει Ελλάδα και Ισραήλ είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν θεωρείται εύκολο, μιας και οι Ισραηλινές δυνάμεις δεν αρέσκονται ιδιαίτερα σε «ανοίγματα» στρατιωτικής συνεργασίας.

Ωστόσο με την Ελλάδα μέσα από συστηματική δουλειά των Επιτελείων, αυτό έχει επιτευχθεί, διότι το Ισραήλ θεωρεί απόλυτα φερέγγυα την Αθήνα η οποία δείχνει ότι κρατά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Η μεγάλη αεροπορική άσκηση «BLUE FLAG», οι Ελληνοϊσραηλινές συνεργασίες των Special Forces των δυο χωρών, οι εναέριοι ανεφοδιασμοί κατά διαστήματα σχεδόν στο νοτιοανατολικότερο όριο του FIR Αθηνών από ιπτάμενα τάνκερ του Ισραήλ είναι ορισμένα από τα δείγματα συνεργασιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελληνική αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα επιπλέον βήμα συνεργασίας που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να συνεχιστεί και ν’ αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Στα σχέδια που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα Επιτελεία για την αμυντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει νέα και καινοτόμα οπλικά συστήματα που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε όλη τη συνοριογραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία…

Σχετικά άρθρα