«Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορωνοϊού.
«Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε:
«Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται.
«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια.
»Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το pontiki.gr, κατατάσσεται σε πολύ χαμηλή βαθμίδα όσον αφορά τα τεστ που διεξάγονται ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι στην 34η θέση σε σύνολο 48 κρατών (μαζί με κράτη-πόλεις όπως το Βατικανό, η Ανδόρα ή το Μονακό) με 178.000 τεστ ανά εκατ. κατοίκων ενώ σε απόλυτο αριθμό τεστ βρίσκεται στην 19η θέση με 1,8 εκατ. τεστ από την έναρξη της πανδημίας.
Η χώρα μας είναι πιο πάνω κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που ως γνωστόν δεν έχουν και τα πιο προηγμένα συστήματα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη…