Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος υπ. Πολιτισμού: Η Ελλάδα δεν κατάφερε τίποτα στην UNESCO για την Αγία Σοφία

Τούρκος υπ. Πολιτισμού: Η Ελλάδα δεν κατάφερε τίποτα στην UNESCO για την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Αγία Σοφία, Λίνα Μενδώνη, Τουρκία, Υπουργείο Πολιτισμού,

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι μετά την επιστολή της Λίνας Μενδώνη και της Ελλάδας προς την UNESCO, εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία, αλλά τελικά αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη μετατροπή της σε τζαμί.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, δήλωσε ότι η Ελλάδα μετέτρεψε την αλλαγή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε πεδίο καταγγελιών και αντιπαράθεσης, αλλά χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην ειδική επιτροπή για τον προϋπολογισμό στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι μετά την επιστολή της Λίνας Μενδώνη και της Ελλάδας προς την UNESCO, εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία, αλλά τελικά αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Ο αντιπρόεδρος της UNESCO που ήρθε ειδικά για να ελέγξει την Αγία Σοφία, μετά τις καταγγελίες της Ελλάδας, μου είπε ότι έγινε έλεγχος από εκπροσώπους της UNESCO και δεν τους απασχολεί καθόλου που έγινε τζαμί», δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ο Νουρί Ερσόι.

«Μου είπε ότι τηρούνται τα κριτήρια λειτουργίας της (ως τζαμί) και προστασίας της (ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς)», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού.

Πηγές του αρμόδιου τουρκικού υπουργείου αναφέρουν ότι στην έκθεση που συνέταξε η UNESCO η συσκότιση που πραγματοποιείται τις ώρες της προσευχής δεν βλάπτει τα μωσαϊκά και τις νωπογραφίες.

Σχετικά άρθρα