ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ακάρ: Εγωίστρια η Ελλάδα – Δεν θα γίνει αυτό που θέλει για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ακάρ: Εγωίστρια η Ελλάδα – Δεν θα γίνει αυτό που θέλει για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνικά Νησιά, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Χουλουσί Ακάρ,

Η επιθετική στάση της τουρκικής πλευράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα ως «εγωίστρια και κακομαθημένη χώρα που συμπεριφέρεται όπως θέλει», υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να επιβάλει τα θέλω της στο θέμα των θαλασσών καθώς και της υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Απαιτεί πλήρη επανεξέταση των όρων

«Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.

»Εν προκειμένω έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε μέχρι τώρα με μεγάλες θυσίες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

»Περιμένουμε από την γείτονά μας την Ελλάδα να εγκαταλείψει μία ώρα αρχύτερα την κακομαθημένη συμπεριφορά και τους εγωισμούς και να συμμορφωθεί με ό,τι επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, οι συμφωνίες, το δίκαιο της θάλασσας, η διεθνής πρακτική, οι διεθνείς αποφάσεις, το δίκαιο της θάλασσας, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά και η ηθική.

»Πρέπει όλα να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των νησιών, τα 6 και 10 μίλια του εναέριου χώρου των νησιών και των χωρικών υδάτων».

Μόνο με διαμοιρασμό θα επιτευχθεί ειρήνη

Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βρει την ηρεμία και την ειρήνη μόνο αν καταλήξει σε κάποια λύση με την Τουρκία.

«Στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας, δεν θα γίνει αυτό που θέλετε εσείς, ούτε αυτό που λέει ένα πανεπιστήμιο ή ορισμένοι θα γίνει.

»Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταπατήσετε από εγωισμό ορισμένα δικαιώματα και νόμους.

»Μιλάμε μόνο για έναν κοινό διαμοιρασμό με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισονομία, την δικαιοσύνη και την ηθική.

»Υπό αυτήν την έννοια, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις, είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης και σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

»Αλλά όπως είπαμε… Με αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης, με αυτή την προϋπόθεση.

»Εάν όχι, οι γείτονές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα καταφέρουν να φτάσουν πουθενά με την εγωιστική προσέγγιση που έχουν λέγοντας “όλα δικά μου”.

»Αν το αντιληφθείτε, τότε η λύση είναι πολύ εύκολη».

Η Ελλάδα έχει… επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία δηλώνει ο Ακάρ

«Μετά την λύση, οι γείτονές μας θα μπορούν να ζουν ήσυχα και ειρηνικά στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

»Διαφορετικά, όλοι πρέπει να μάθουν ότι δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας.

»Ό,τι έπρεπε να κάνουμε, το έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια αποφασιστικότητα.

»Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση πέρα από αυτή», δήλωσε, ενώ στην συνέχεια υπονόησε ότι η Ελλάδα έχει «επιθετικές» βλέψεις κατά των τουρκικών πλοίων και αυτός είναι ο λόγος που προστατεύει τόσο πολύ τα ερευνητικά της σκάφη στη Μεσόγειο.

«Όπως όλοι όσοι διαθέτουν μία κοινή λογική γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί, πρόκειται για εντελώς τεχνικές και επιστημονικές εργασίες, έρευνα γίνεται.

»Επειδή γίνονται σκέψεις για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις, γι’ αυτό σπαταλούμε δυνάμεις, για να τα προστατεύσουμε και να τα συνοδεύσουμε.

»Γίνεται μία επιστημονική έρευνα.

»Κανονικά, αυτό το έργο πρέπει να πραγματοποιείται ήρεμα και να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση, αλλά δυστυχώς υπάρχει».

Σχετικά άρθρα