Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα στηθεί στην Τασκένδη – Σύμβολο φιλίας Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν

Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα στηθεί στην Τασκένδη – Σύμβολο φιλίας Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγαλμα, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Ελληνική Ομογένεια, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Μέγας Αλέξανδρος, Ουζμπεκιστάν, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ανεγερθεί στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, μετά τη συνάντησή του εκπροσώπους από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Τασκένδης. Το στήσιμο ελληνικών ανδριάντων και μνημείων ανά την οικουμένη, ήδη από την εποχή της Αναγέννησης, αποτελεί αναγνώριση της ήπιας ισχύος (soft power) του ελληνισμού.

Στις χώρες από όπου πέρασε ο απελευθερωτής Αλέξανδρος, καταλύοντας την ανατολική δεσποτεία των Περσών, η μνήμη του παρέμεινε ζωντανή στους αιώνες, μέσα στη λαϊκή παράδοση, με αποτέλεσμα οι λαοί να τον τιμούν άλλοτε ως θεό, άλλοτε ως άγιο και πάντοτε ως σωτήρα.

Το Ουζμπεκιστάν είναι μια σημαντική γεωπολιτικά χώρα της κεντρικής Ασίας, θεωρείται σταυροδρόμι.

Η Τασκένδη στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής.

Το Ουζμπεκιστάν παράγει βαμβάκι, χρυσό, ουράνιο, κάλιο, και φυσικό αέριο.

Αν και οι Ουζμπέκοι είναι τουρκόφωνος λαός, που κατέκτησαν τη χώρα κατά τον 16ο αιώνα, αναμίχθηκαν με τους ντόπιους και σήμερα αριθμούν περίπου 34 εκατ. άνθρωποι. Έτσι πέρασε και στους Ουζμπέκους η παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το στήσιμο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Τασκένδη είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τον φιλελληνισμό στη σημαντική αυτή χώρα και θα αναπτερώσει το ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, που έτσι κι αλλιώς είναι ισχυρό, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αμελούμε τη συνεχή τροφοδότησή του.

Μην λησμονούμε ότι πρόσφατα το Ουζμπεκιστάν ταλαιπωρήθηκε από τζιχαντιστικά κινήματα και μόνο ο ελληνισμός, με το λογικό φως του, μπορεί να διαλύσει τα σκοτάδια της δεισιδαιμονίας.

Είναι δηλαδή και προς το μέγιστο συμφέρον της ουζμπεκικής κυβέρνησης και ελίτ η εγκόλπωση του ελληνισμού προς αναχαίτιση των εκτροπών της τζιχαντιστικής παράνοιας.

Ο ελληνισμός, ως πολιτισμικό αγαθό και αξιακό σύστημα, είναι η υψηλότατη ήπια ισχύς που διαθέτουμε και εκτός από δρόμους φιλίας ανοίγει επίσης υπερταχείες συνεργασίας και συνανάπτυξης, πράγμα που ο Γιάννης Χρυσουλάκης γνωρίζει άριστα και το έχει κορυφαία προτεραιότητα στις δράσεις του, όπως φαίνεται από σειρά πρωτοβουλιών του.

Σχετικά άρθρα