Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Περήφανοι Μακεδονομάχοι η μόνη σας ενόχληση είναι αν τουρκικά πλοία επιχειρήσουν έρευνα κάτω από τα 6 μίλια;

Τσίπρας: Περήφανοι Μακεδονομάχοι η μόνη σας ενόχληση είναι αν τουρκικά πλοία επιχειρήσουν έρευνα κάτω από τα 6 μίλια;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βουλή των Ελλήνων, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Προοδευτική Συμμαχία, Πρόταση Δυσπιστίας, Πρόταση Μομφής, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση μομφής για τον Χρήστο Σταϊκούρα θέλοντας να βάλει (προσωρινά έστω) «στοπ» στον πτωχευτικό κώδικα και να «αναγκάσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια αντιπαράθεση στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον αρχηγό της κυβέρνησης, κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλειπε από την συζήτηση:

«Ο κος Μητσοτάκης εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας.

»Και φροντίζει πάντα να αποφεύγει σαν τον διάολο το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από τη πλευρά του επιχειρήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά και στην συνέχεια επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για την πανδημία:

«Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε υψηλή πίεση ξανά, γιατί εν τω μεταξύ δε κάνατε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

»Γιατί τον Οκτώβρη του 20, παρά τη πανδημία, το ΕΣΥ δουλεύει με λιγότερο προσωπικό από ό,τι τον Σεπτέμβρη του 19.

»Και ποιος ευθύνεται για όλα αυτά;

»Μα οι ανεύθυνοι πολίτες.

»Οι ανεύθυνοι νέοι που πηγαίνουν το βράδυ στις πλατείες και είναι πάνω από εννιά.

»Αλλά την ίδια στιγμή οι μαθητές πρέπει να πηγαίνουν το πρωί στις τάξεις τους και να είναι πάνω από 25.

»Τώρα μάθαμε, δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης ότι φταίνε και οι ανεύθυνοι αντιφασίστες που διαδήλωσαν έξω από το εφετείο τη για τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

»Δε μπορεί προφανώς να κρατηθεί και να κρύψει την ενόχλησή του από αυτή τη συγκέντρωση καθότι το αίμα νερό δε γίνεται.

»Αλλά την ίδια στιγμή που σας φταίει η συγκέντρωση δε σας φταίει το ότι επί έξι μήνες μετά το lockdown, κάθε πρωί, αφήνετε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στα ΜΜΜ.

»Επί έξι μήνες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δε βρήκατε λύση να αυξήσετε τα δρομολόγια και να αποσύμφορήσετε το Μετρό και τα λεωφορεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Εσείς οι υπερήφανοι Μακεδονομάχοι που δε σηκώνατε μύγα στο σπαθί σας, αλλά τώρα μας λέτε ότι η μόνη μας ενόχληση θα είναι αν τα Τουρκικά πλοία επιχειρήσουν έρευνα κάτω από τα έξι μίλια στα ελληνικά νησιά

»Και σήμερα έρχεται νέα Navtex και νέες προκλητικές δηλώσεις πως επίκειται έρευνα και νότια της Κρήτης: Πως να κρυφτούν όλα αυτά;

»Επειδή οι τίτλοι είναι ότι δώσαμε τελεσίγραφο στη Τουρκία να παραβιάζει απρόσκοπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι το Δεκέμβρη;

»Ας κάνουν ότι θέλουν αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο;

»Και τον Δεκέμβρη θα δώσουμε άλλο τελεσίγραφο μέχρι τον Μάρτιο;

»Δε καταλαβαίνετε ότι δε μπορεί να βουλιάζει η χώρα στα κρούσματα, να βουλιάζει η οικονομία στην ύφεση, να σουλατσάρει το Όρουτς Ρέις ανενόχλητο εξίμισι μίλια από το Καστελλόριζο και την ίδια ώρα εσείς, όχι μόνο να κάνετε πως δε συμβαίνει τίποτα, αλλά να φέρνετε στη βουλή νομοσχέδιο για το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον πτωχευτικό κώδικα

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα, σημειώνοντας πως οδηγεί στην χρεοκοπία την μεσαία τάξη, ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικούς κακοπληρωτές» τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Την ώρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βυθίζονται στην ανασφάλεια από την οικονομική κρίση που απειλεί να τους πάρει τη δουλειά και το εισόδημα, από τη πανδημία που απειλεί να τους πάρει τη ζωή, ο κ. Μητσοτάκης απεργάζεται για το πως θα τους πάρει και το σπίτι και τη περιουσία.

»Πως θα οδηγήσει όσους περισσότερους γίνεται στην πτώχευση» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η αντίληψη που διαπερνά και αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ίδια που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής σας:

»Φταίνε οι πολίτες. Για όλα. Και για την πανδημία και για τις τράπεζες.

»Φταίει αυτός που πήρε στεγαστικό δάνειο τα χρόνια της επίπλαστης ανάπτυξης, και δεν προέβλεψε ότι σε πέντε χρόνια θα καταρρεύσει η οικονομία.

»Φταίει ο επιχειρηματίας που πήρε επιχειρηματικό δάνειο για να επεκτείνει την επιχείρηση του, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε με χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, βρέθηκε με πολλαπλάσια φορολογία και τη μισή πελατεία. Αλλά φταίει γιατί δεν το προέβλεψε.

»Φταίει ο πατέρας που πήρε δάνειο για να σπουδάσει τα παιδιά του.

»Φταίει ο καταστηματάρχης που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ορθοποδήσει αλλά οι τράπεζες δεν του δίνουν δεκάρα τσακιστή και καταλήγει να τον πνίγουν τα χρέη.

»Αυτοί φταίνε.

»Ατομική είναι η ευθύνη κι εδώ.

»Ας τους τελειώσουμε λοιπόν».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως καμία κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων δεν ήρε την προστασία στην πρώτη κατοικία, όπως κάνει αυτό το νομοσχέδιο και σημείωσε:

«Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι τα κάνετε όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και μιας νέας οικονομικής κρίσης που ήδη δημιουργεί ένα απειλούμενο τεράστιο αριθμό λουκέτων σε επιχειρήσεις, νέες στρατιές ανέργων και νέες γενιές κόκκινων δανείων.

»Και αυτές οι νέες γενιές δεν θα είναι από τους μέχρι χθες ευάλωτους.

»Είναι από τους μέχρι χθες μεσαίους επιχειρηματίες και τα μεσαία νοικοκυριά.

»Είναι η μεσαία τάξη που πίστεψε την απάτη σας και το ψέμα σας το προεκλογικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «προκλητικό» το επιχείρημα της κυβέρνησης περί στρατηγικών κακοπληρωτών σημειώνοντας:

«Οι αληθινοί στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι συνήθως μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καζίνο, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε μέσα στη χλιδή προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται τώρα, τώρα, να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

»Είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση.

»Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δισ. σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές.

»Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μεροκαματιάρηδες για δάνεια 50 και 100 χιλιάρικα, που μπλέξανε στη κρίση και στη νέα κρίση και δε μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

»Και τους λέτε και στρατηγικούς κακοπληρωτές από πάνω;

»Ενώ οι μπαταχτσήδες εφοπλιστές, ως γνωστόν είναι ευεργέτες και όχι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

»Αλλά ας μη κρυβόμαστε:

»Δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από εσάς.

»Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα που μας κυβερνάει.

»Είναι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης προσωπικά.

»Και σας ρωτάω κύριε Σταϊκούρα:

»Πως αισθάνεστε σήμερα όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκ. δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ;

»Εσείς είστε οι πιο καραμπινάτοι στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Τελειώνοντας ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση μομφής σημειώνοντας:

«Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά».

Σχετικά άρθρα