Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φίλης: Ο Στόλτενμπεργκ κάθε φορά ξεπερνά τον χειρότερό του εαυτό

Φίλης: Ο Στόλτενμπεργκ κάθε φορά ξεπερνά τον χειρότερό του εαυτό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γενς Στόλτενμπεργκ, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κωνσταντίνος Φίλης, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Τις εκτιμήσεις του για τις προθέσεις του Ερντογάν εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στην ουδέτερη δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ, γγ του ΝΑΤΟ, σημείωσε:

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάθε φορά ξεπερνά τον χειρότερό του εαυτό.

»Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ευμενής ουδετερότητα που επιδεικνύει το ΝΑΤΟ, το “δόγμα Λουνς”, το δόγμα της αυστηρής ουδετερότητας έναντι κρατών μελών, καταλήγει μία ευμενής ουδετερότητα για την Τουρκία, καθότι η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος και η Ελλάδα ο αμυνόμενος.

»Δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο από το ΝΑΤΟ από αυτό που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, δηλαδή μια συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών.

»Το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του, όπως ο Πόντιος Πιλότος, και αυτό ασφαλώς είναι μια εξέλιξη την οποία πρέπει να προσμετρήσει η ελληνική πλευρά.

»Πρέπει δηλαδή κι εμείς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα βλέποντας ουσιαστικά τα όρια που έχει η Δύση συνολικά, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ, έναντι της Τουρκίας και κυρίως την απροθυμία τους, για την ώρα τουλάχιστον, να ασκήσουν πραγματική, ουσιαστική και αποτελεσματική πίεση στην Άγκυρα» επεσήμανε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, επεσήμανε:

«Ξεκινώντας από την εσωτερική πτυχή, ο Ερντογάν με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να εξουδετερώσει τους Κεμαλιστές, και να εξουδετερώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υπερθεματίζουν πολλές φορές σε εθνικισμό.

»Επίσης, σε σχέση με την εσωτερική πτυχή, επειδή η οικονομία της Τουρκίας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται πραγματικά σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση, είναι λογικό ο Ερντογάν να θέλει να αποπροσανατολίσει την εγχώρια κοινή γνώμη.

»Το σημαντικότερο είναι η εξωτερική πτυχή της πολιτικής της Τουρκίας, η οποία σχετίζεται με την προθυμία του Ερντογάν να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ και ευρύτερα στην περιοχή, να εκμεταλλευτεί την αμηχανία και την πολιτική την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί απέναντί του που είναι αρκετά θολά τα μηνύματα ώστε να προχωρήσει σε κινήσεις, οι οποίες δεν θα μας οδηγήσουν απαραιτήτως σε μια σύρραξη, αλλά θα πιέσουν την Ελλάδα και θα την καθίσουν στο τραπέζι, εκτιμά ο Ερντογάν, με τους όρους της Τουρκίας.

»Είναι θετικό ότι έρχεται ο Λαβρόφ στην Ελλάδα τη Δευτέρα, όχι γιατί περιμένουμε κάτι θεαματικό από τη Ρωσία, αλλά γιατί δείχνει η ελληνική πλευρά ότι αντιλαμβάνεται πως δεν είναι μόνο η Δύση αυτή στην οποία πρέπει να απευθυνθεί, πρέπει να ανοίξει λίγο την ατζέντα και σε κάθε περίπτωση είναι καλό και για τη Ρωσία να τραβήξει λίγο το αυτί των Τούρκων και να τους ταρακουνήσει σε σχέση με αυτά που κάνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

»Οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον και αμοιβαίο όφελος ως προς τα μηνύματα.

»Πρέπει οπωσδήποτε να ανεβάσουμε το κόστος για τις τουρκικές ενέργειες, επειδή αυτό το κόστος δεν μπορεί να ανέβει από κυρώσεις ή από εμπάργκο όπλων, αυτά αν ποτέ γίνουν, θα είναι σε μακρύτερο χρόνο, θα πρέπει να κάνουμε δικές μας ενέργειες, οι οποίες κάθε φορά που η Τουρκία θα παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα υπάρχει ουσιαστικά από εμάς μία διπλωματική απάντηση που θα ανεβάζει το κόστος για την Τουρκία.

»Να ξαναδούμε το ζήτημα της διεύρυνσης των θαλάσσιων ζωνών μας εκεί που μπορούμε να το κάνουμε μονομερώς, μιλάμε για τα χωρικά ύδατα».

Σχετικά άρθρα