Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέτσας: Η «εργαλειοθήκη» με τις κυρώσεις στην Τουρκία εμπλουτίζεται συνεχώς

Πέτσας: Η «εργαλειοθήκη» με τις κυρώσεις στην Τουρκία εμπλουτίζεται συνεχώς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Στέλιος Πέτσας, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο site CNN Greece δήλωσε πως η Ελλάδα σε όλα τα fora αναδεικνύει ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας, όπως είναι η Ελλάδα.

«Και σε κάθε βήμα, που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, έχουμε πάντα προετοιμασμένη τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς παίκτες, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες χώρες όπως τις Η.Π.Α. ή τη Ρωσία, ώστε να ξέρουν αφενός ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και αφετέρου πώς θέλουμε να λύνουμε διμερείς μας διαφορές πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες», ανέφερε σημειώνοντας πως όλα τα κόμματα σε επίπεδο κορυφής και όχι μόνο, έχουν την ενημέρωση που χρειάζονται διαρκώς.

«Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποια στιγμή να φανεί χρήσιμο, αλλά αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός», συνέχισε τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα ομονοούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως στο Συμβούλιο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου αποδείχθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να βρει μπροστά της το πλαίσιο των κυρώσεων, που έχει ήδη μπει στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης, από τον Αύγουστο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αυτή η εργαλειοθήκη – είπε – εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα ζητήματα όπως είναι το εμπάργκο όπλων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

«Η Τουρκία φαίνεται ότι καταλαβαίνει μόνο όταν η Ευρώπη είναι αποφασιστική και έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις, εκεί που δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος», υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

«Η πρόταση για το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία είναι ένα βήμα, πριν από την υιοθέτηση τέτοιου είδους εργαλείων στη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν για κυρώσεις.

»Αυτό που μπορεί, με βεβαιότητα να πει κανείς είναι ότι τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής, καθώς στα Συμπεράσματα αναφέρονται τα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης, που παραπέμπουν σε κυρώσεις.

»Μέσα στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται και το εμπάργκο των όπλων που πλήττει την γεωπολιτική ισχύ χωρών, όπως της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε επίσης ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε για τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι πρόκειται για μια υποκριτική μικροπολιτική στάση, γιατί αν ήθελε θα μπορούσε να το είχε κάνει τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα