Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρίγος: Πληρώνουμε τόσα λεφτά στον στρατό για να ρυθμίζουμε μόνοι μας τα του οίκου μας

Συρίγος: Πληρώνουμε τόσα λεφτά στον στρατό για να ρυθμίζουμε μόνοι μας τα του οίκου μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Συρίγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά, ανέλυσε το προφίλ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε μια λύση που θα δοθεί μέσω του διεθνούς δικαστηρίου, αλλά η Τουρκία όχι.

«Ο Ερντογάν δεν αισθάνεται ότι είναι πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας. Θεωρεί ότι είναι ο ηγέτης μιας συρικνωμένης οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κάνει ότι κάνει για να επιβεβαιώσει τον ρόλο και τη θέση στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει πιάσει κι εμάς, αλλά στην πραγματικότητα είναι η εγκαθίδρυση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή» σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9.

Kαι συνέχισε λέγοντας:«Αν επισκεφθεί κάποιος την ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ και πάει στις ανακοινώσεις θα δει ότι από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα, τα 3/4 των ανακοινώσεών του, είναι εναντίον κάποιας χώρας, όχι μόνο της Ελλάδας ή της Κύπρου.

Είναι ενάντια της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας, της Αμερικής, για διάφορα θέματα και αυτό είναι ένα φαινόμενο που λέγεται διδακτισμός. Προσπαθεί δηλαδή η Τουρκία να μας διδάξει τι πρέπει να κάνουμε και είναι μια επιθετική κατάσταση».

Για το αν είναι πιθανό η Τουρκία να ζητήσει από την Ελλάδα να κουβεντιάσουν τα του Αιγαίου και των διαφορών που έχουν μεταξύ τους χωρίς διαμεσολαβητή την Ευρώπη: «Η Τουρκία δεν θέλει διαμεσολαβητή για πολλούς λόγους. Κι εμείς όμως δεν θέλουμε, γιατί αν βάλεις τρίτο μέσα στη συζήτηση θα σου πει βρείτε τα.

Θα πεις για την αποστρατικοποίηση θα σου πουν βρείτε τα, θα πεις ότι οι Τούρκοι αμφισβητούν 18 νησιά μας και θα πουν “δεν είναι 3-4 δικά τους”; Εμείς θέλουμε μόνοι μας να ρυθμίζουμε τα του οίκου μας και γι’ αυτό πληρώνουμε τόσα λεφτά στον στρατό».

Για το αν θα υπάρξει διάλογος: «Δεν εξαρτάται από εμάς, είναι στο χέρι της Τουρκίας. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο.

Δεχόμαστε και την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο και αυτό είναι μια πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να πάμε στη Χάγη.

Η Τουρκία δεν πάει στη Χάγη. Εμείς το ζητάμε και μάλιστα προσφύγαμε μονομερός το ’76, όμως αποτύχαμε γιατί ακριβώς ήταν μια μονομερής κίνηση. Η άλλη πλευρά δεν θέλει ούτε το διεθνές δικαστήριο, ούτε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: «Θα πρυτανεύσει η λογική στην Τουρκία. Τα πράγματα έχουν ως εξής, η Τουρκία βγάζει το Ορούτς Ρέις στην Μεσόγειο, βάζει απέναντί της τη Γερμανία και όλη την ΕΕ, τα βάζει με τη Ρωσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προχθές πιάνει και ενεργοποιεί τους S400 και τα βάζει και με την Αμερική.

Αυτά τα διαβάζω, την πρώτη φορά το διέψευσαν, τη δεύτερο φορά που γράφτηκε όμως δεν το διαψεύστηκαν. Είναι σημαντικό αυτό για τους Αμερικάνους, δεν είναι κάτι απλό.

Ο Ερντογάν τα έχει βάλει μέσα σε 10 μέρες με Ευρώπη, Ρωσία και Αμερική και εκεί που καταλήγω είναι στο ότι είναι εξαιρετικά αυτοκαταστροφικός».

Σχετικά άρθρα