Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάικο Μάας: Η Τουρκία έβλαψε την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης που δημιούργησε η Γερμανία με κόπο

Χάικο Μάας: Η Τουρκία έβλαψε την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης που δημιούργησε η Γερμανία με κόπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Χάικο Μάας,

«Με την εκ νέου αποστολή του ερευνητικού πλοίου Ορουτς Ρέις στις αρχές της εβδομάδας, η Τουρκία έβλαψε σοβαρά την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, την οποία πιο πριν δημιουργήσαμε και εμείς με κόπο, με τη διαμεσολάβησή μας», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο, ο Μάας δήλωσε, επίσης, ότι γι’ αυτό και απέφυγε να προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα.

«Όμως, και η ίδια η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να συνεχίσει σε βάθος χρόνου όλες τις συγκρούσεις, τις οποίες επηρεάζει.

»Η Τουρκία εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

»Η Τουρκία θα έπρεπε και από στρατηγικής απόψεως να ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Χάικο Μάας όταν συναντώνται στρατιωτικές μονάδες, υπάρχει ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης -ακόμη και αν οι εκάστοτε πλευρές διαβεβαιώνουν περί του αντιθέτου.

«Δεν θα μας βοηθήσει στη λύση των ζητημάτων το να στέλνουμε στρατεύματα και πλοία οπουδήποτε είναι παρούσα η Τουρκία. Αυτά θα ήταν παλικαρισμοί.

»Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική πρέπει να αποδείξει ότι δεν χρησιμοποιεί τα μέσα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ότι αναπτύσσει διπλωματική ισχύ», ήταν η δήλωσή του.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, απαντά πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες έως το Δεκέμβριο για να βρούμε λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων.

»Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, επειδή οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις θα έχουν τορπιλιστεί, θα χρειαστεί να σκεφτούμε άλλα μέσα».

Σχετικά άρθρα