Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα κοστίσουν στην Ελλάδα 400 εκατ. ευρώ

Τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα κοστίσουν στην Ελλάδα 400 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Πολεμική Αεροπορία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ρεπορτάζ για το πώς το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο που θα έχει στη γαλλική Πολεμική Αεροπορία η πώληση των μαχητικών Rafale στην Ελλάδα, δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Tribune (κείμενο Michel Gabirol).

Επισημαίνει εισαγωγικά ότι μεταξύ 2022 και 2024, η Dassault Aviation αναμένεται να παραδώσει 34 νέα Rafale (6 στην Ελλάδα και 28 στην (γαλλική) Πολεμική Αεροπορία) και ότι η Ελλάδα θα προμηθευθεί έναντι 400 εκ. ευρώ 12 μεταχειρισμένα Rafale.

Ο συντάκτης σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της Florence Parly, η Dassault Aviation θα πρέπει να «επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής» για να παραδώσει τα Rafale.

Ερωτηθείσα την Τρίτη στη Γερουσία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, η αρμόδια Υπουργός διευκρίνισε ότι σε συνέχεια της παράδοσης 6 νέων Rafale F3R, τα 28 Rafale F3R που προορίζονται για τη γαλλική αεροπορία θα παραδοθούν μεταξύ Απριλίου 2022 και τέλους 2024, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι 34 Rafale πρέπει να παραδοθούν εντός τριετίας.

Η Dassault Aviation οφείλει επίσης να βρει συμβόλαιο για την τροφοδοσία της γραμμής παραγωγής της το 2026.

Η Κροατία ενδιαφέρεται πολύ για 12 μεταχειρισμένα Rafale.

Ενώ για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ανταγωνίζονται επίσης Ελβετία και Φινλανδία.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Ινδονησία, Μπαγκλαντές και Μαλαισία.

Η πώληση των 18 Rafale, κυρίως των 12 μεταχειρισμένων, στην Ελλάδα πιθανότατα να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, επειδή ένα χρησιμοποιημένο Rafale προφανώς δεν έχει την ίδια τιμή με ένα νέο.

Η Αθήνα θα αγοράσει 12 μεταχειρισμένα Rafale για 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 12 νέα Rafale θα κόστιζαν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα 400 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά των 12 μεταχειρισμένων Rafale από την Ελλάδα, θα πιστωθούν στον γενικό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το Υπουργείο, θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 600 εκατομμύρια για να προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία 12 νέα Rafale.

Κι όλα αυτά, σε «ένα πολύ αβέβαιο δημοσιονομικό πλαίσιο», σχολιάζει ο συντάκτης.

Σχετικά άρθρα