Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαγιορκίνης: Θα αυξηθούν τα κρούσματα με την αλλαγή του καιρού – Τι είπε για Αττική

Μαγιορκίνης: Θα αυξηθούν τα κρούσματα με την αλλαγή του καιρού – Τι είπε για Αττική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αττική, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μακεδονία, Νίκος Χαρδαλιάς, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Υγείας,

Με φόντο το νέο αρνητικό ρεκόρ πανδημίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, έκανε επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, ενώ για τη χώρα μας ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική με 227 κρούσματα.

Έκανε λόγο για ήπιες αυξητικές τάσεις της πανδημίας, ενώ υποστήριξε πως η τάση σταθεροποίησης που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αττική είναι ευαίσθητη και «μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Είπε επίσης πως με την αλλαγή του καιρού «η ζυγαριά μπορεί να γύρει προς την επιδημιολογική αύξηση».

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανούντων πλέον ανέρχεται σε επτά κάθε ημέρα, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και εκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους της Αττικής.

Επίσης καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν:

«Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

Ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως για την Αττική το Rt παραμένει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1, ανάλογα με την ημέρα.

Τόνισε επίσης πως «υπάρχει μεγάλη διείσδυση στους πληθυσμούς άνω των 70».

Στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος, επεσήμανε πως «δεν είναι εύκολο να κάνουμε άμεση εκτίμηση κρουσμάτων, δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος».

Υπογράμμισε ότι, η Αττική βρίσκεται σε κατάσταση ευαίσθητης σταθερότητας, βρίσκεται μακριά από την εκθετική αύξηση.

«Δεν είδαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, αλλά πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου, έχουμε κάποια θετικά σημεία».

Χαρδαλιάς: Σταθερή, αλλά με μεγάλη πίεση η κατάσταση

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά με μεγάλη πίεση.

»Η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, αλλά αυτή είναι η σταθερότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Ο υφυπουργός στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που επιβλήθηκε lockdown στην Κοζάνη, και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν από δω και στο εξής στην Περιφερειακή Ενότητα.

Σημειώνεται πως από το πρωί η Κοζάνη βρίσκεται στο επίπεδο 4 [κόκκινο] του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Εξήγησε πως στην Κοζάνη δεν σταμάτησε η λειτουργία των σχολείων γιατί δεν έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων, άρα «δεν δικαιολογείται η εκ περιτροπής λειτουργία».

Ο υφυπουργός έστειλε επίσης το μήνυμα πως και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη» και δήλωσε πως θα μεταβεί το Σάββατο στην Κοζάνη κι εκεί για να πραγματοποιήσει συσκέψεις.

«Πρέπει να είναι προσεκτικοί οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

»Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση της πανδημίας.

»Η ενεργοποίηση του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν ενεργοποιούνται αντίστοιχα μέτρα με αυτά της Κοζάνης στην Αττική όπου καταγράφηκαν σήμερα 227 κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως το λεκανοπέδιο υπολείπεται του ορίου που έθεσε η ΕΕ για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.

«Έχουμε συγκεκριμένο αλγόριθμο, συζητάμε κάθε εβδομάδα, χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση και πρέπει να όλοι να εφαρμόζουμε τα μέτρα».

Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει ό,τι πρέπει, υπογραμμίζοντας πως «οτιδήποτε άλλο πέραν από την απόλυτη εγρήγορση από όλους είναι στα όρια της εγκληματικότητας».

Σχετικά άρθρα