Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλιος Πέτσας: Αναξιόπιστη η Τουρκία – Υπερασπιζόμαστε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα

Στέλιος Πέτσας: Αναξιόπιστη η Τουρκία – Υπερασπιζόμαστε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Στέλιος Πέτσας, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευθεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

»Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020», συνέχισε επαναλαμβάνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

»Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Ούρουτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

»Ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση:

»Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσας «η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

»Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

»Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ’ ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε.

»Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της.

»Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

«Ταυτόχρονα η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis, ό, τι πρέπει.

»Οι ένοπλες δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

»Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για άλλη μία πρόκληση της Τουρκίας, αναφέροντας πως το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας.

«Το σημαντικό είναι να μην επαναλαμβάνονται», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την γερμανική απροθυμία στο θέμα των κυρώσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι σημασία έχει η ενιαία απάντηση.

Το μίγμα των κυρώσεων υπάρχει ήδη, εξήγησε, και η εφαρμογή τους εναπόκειται στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» τόνισε.

Αναφερόμενος στην κόκκινη γραμμή της χώρας, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως «η κόκκινη γραμμή είναι απλή, η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

»Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά της ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα.

»Βεβαίως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια.

»Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον, όποτε η ίδια κρίνει σκόπιμο».

Σχετικά άρθρα