Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία επιδιώκει ελληνικό Casus Belli – Ο Ελληνικός Στόλος έτοιμος

Η Τουρκία επιδιώκει ελληνικό Casus Belli – Ο Ελληνικός Στόλος έτοιμος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υδρογονάνθρακες,

Η χαμηλή ταχύτητα που διατηρεί το «Oruc Reis» από το πρωί της Τρίτης, το «κρυφτό» από το διαδίκτυο με το κλείσιμο του πομπού και οι κινήσεις που γίνονται στην περιοχή της navtex, παραπέμπουν στο επόμενο βήμα των προκλήσεων:

«Την πόντιση καλωδίων στο νερό. Έως στιγμής δεν έχουν υπάρχει στοιχεία που να παραπέμπουν σε έρευνες, αλλά σε προπαρασκευαστικές ενέργειες», ανέφεραν ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, μεταδίδει το Hellas Journal.

Ενδεχόμενη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το «Oruc Reis» πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια σημαίνει ότι αναζητά με κάθε τρόπο την έμπρακτη αντίδραση της Αθήνας.

Επισημαίνεται μάλιστα από ανώτατες πηγές ότι το γεγονός πως το βορειότερο σημείο της παράνομης navtex φτάνει μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, είναι μια πράξη που θέτει υπό αμφισβήτηση το ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και η πιθανή παρουσία του ερευνητικού και των τουρκικών πολεμικών σε αυτή την απόσταση είναι το ελληνικό Casus Belli.

Άλλωστε πολλές και διαφορετικά σχεδιασμένες ήταν οι ασκήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, με το Πολεμικό Ναυτικό να επιδίδεται σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου και προάσπισης της κυριαρχίας.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει πλήρη εικόνα και για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια που θ’ ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και βρίσκεται πάντοτε σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία για τον συντονισμό οποιασδήποτε ενέργειας αν απαιτηθεί.

Το πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει πολλά διδάγματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και με αυτά ως «προίκα» πορεύονται εν τω μέσω της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, γνωρίζοντας πολύ καλύτερα τι πρέπει να πράξουν την κατάλληλη στιγμή.

Η ελληνική παρουσία εντός της περιοχής της παράνομης navtex έχει ενισχυθεί σε σχέση με τις πρώτες στιγμές, της 3ης κατά σειρά κρίσης από τον Ιούλιο μέχρι τώρα.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί το σύνολο του Ελληνικού στόλου ώστε εφόσον απαιτείται, να κάνει πράξη αυτό που γνωρίζουν τα έμπειρα στελέχη του, καλύτερα απ’ τον καθένα.

Μάτια και αυτιά υπάρχουν σε ξηρά, θάλασσα και αέρα έλεγαν ανώτατες πηγές και με την ανάλογη ετοιμότητα αλλά και το αποφασιστικό πνεύμα που διακατέχει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κρίσιμες ημέρες

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται γι’ άλλη μια φορά κρίσιμα, διότι αυτά θα δείξουν τις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας η οποία σ’ αυτή την καμπή των σχέσεων με την Ελλάδα δείχνει ήδη το πιο επιθετικό της πρόσωπο, γεγονός που έχει αντιληφθεί ο υπόλοιπος κόσμος και οι μεγάλοι παίκτες της περιοχής οι οποίοι δείχνουν πλέον την ενόχλησή τους.

Πάντως όλες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Καστελλόριζο δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο τελικός τους στόχος δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων ή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά το ίδιο το νησί διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την επήρεια που έχει στις θαλάσσιες ζώνες.

Μέχρι στιγμής το «Oruc Reis», δεύτερο προς τρίτο 24ωρο της παρουσίας του στην θαλάσσια περιοχή της παράνομης navtex, έχει κινηθεί από τη μέση γραμμή της ναυτικής οδηγίας προς το νότιο τμήμα.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο πλους του ερευνητικού από το πρωί της Δευτέρας δεν κάλυψε όλο το μήκος των 100 ναυτικών μιλίων, από το ανατολικότερο άκρο έως το δυτικό, αλλά σχεδόν στη μέση της διαδρομής και έστρεψε και πάλι βορειοανατολικά.

Στο Επιτελείο που παρακολουθούν κάθε κίνηση δεν τρέφουν αυταπάτες πιστεύοντας πως μέσα σε αυτό το δεκαήμερο το σεισμογραφικό δεν θα κινηθεί ακόμη πιο βόρεια ή πως η Τουρκία δείχνει προκλητική μεν αλλά δεν πλησιάζει δε.

Καταλαβαίνουν ότι η Άγκυρα αυτές τις πρώτες ώρες της νέας προκλητικής παρουσίας του Oruc Reis βολιδοσκοπεί τις Ελληνικές προθέσεις και κόκκινες γραμμές αλλά ταυτόχρονα εισπράττει και τα μηνύματα διεθνώς.

Και αυτά από τις πρώτες κι όλας ώρες της νέας πρόκλησης, δεν είναι σίγουρα υπέρ της πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, καταλήγει το Hellas Journal.

Σχετικά άρθρα