Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στη Σουηδή ΥΠΕΞ για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στη Σουηδή ΥΠΕΞ για την κυπριακή ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αρμενία, Δημοκρατία του Αρτσάχ, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Σουηδία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ακόμα ένα βήμα πιο μακριά από την Ευρώπη έκανε η Τουρκία, καθώς ο ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε φραστικά στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, η οποία βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημες επαφές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όλα άρχισαν όταν, κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, η Αν Λίντε ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου.

Σε έντονο ύφος τη ρώτησε «γιατί το λέει αυτός και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει» και γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στηρίζει με τη στάση της το PKK.

Μάλιστα, κατηγόρησε την Ε.Ε για μεροληψία ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο.

«Ναι» στην εκεχειρία αλλά να φύγει η Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμα πως οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αζερικές και τις αρμενικές δυνάμεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι εύλογες.

Συμπλήρωσε όμως ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει επίσης να καλέσουν την Αρμενία να αποσυρθεί από αζερικά εδάφη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε πως η διεξαγωγή μιας συνάντησης και με τα 11 μέλη της ομάδας του Μινσκ –που σχηματίσθηκε προκειμένου να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και της οποίας ηγούνται η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία– θα είναι προς όφελος των συνομιλιών για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε πως έκανε αυτή την πρόταση προς τη Λίντε αφού η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί η ομάδα του Μινσκ.

Σχετικά άρθρα