Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χάικο Μάας κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο Χάικο Μάας κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Καστελλόριζο, Τουρκία, Χάικο Μάας,

Την Τουρκία κάλεσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται από σήμερα το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις στην περιοχή ναρκοθετώντας το ευνοϊκό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έπειτα από την συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο μερών.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, ο Χάικο Μάας, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα, η οποία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο περιοδείας σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Λυπηρό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά του τη νέα τουρκική Navxtex για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σχετικά άρθρα