Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ο πρόεδρος Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επικύρωσε το Σάββατο την συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, όπως μεταδίδουν το Associated Press και το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Η διμερής συμφωνία που εξαγρίωσε την Τουρκία καθώς θεωρείται ηχηρή απάντηση στο ψευδο-σύμφωνο Άγκυρας-Τρίπολης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η επικύρωση της συμφωνίας ήρθε ένα μήνα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν την συμφωνία στο Κάιρο.

«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή των υπογραφών στις 6 Αυγούστου.

Η συμφωνία ανάμεσα για την ΑΟΖ κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή στις 27 Αυγούστου, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη και κενή περιεχομένου.

«Πολύ σημαντική» είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Αύγουστο την συμφωνία ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Αλί Αμπντέλ-Αλ.

Σχετικά άρθρα