Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύνοδος Κορυφής: Τρίτο «βελτιωμένο» προσχέδιο συμπερασμάτων αλλά και πάλι χωρίς κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής: Τρίτο «βελτιωμένο» προσχέδιο συμπερασμάτων αλλά και πάλι χωρίς κυρώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων συντάχθηκε από τον Σαρλ Μισέλ μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης με Μέρκελ, Μακρόν, Σαρλ Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο κείμενο-προσχέδιο, που παρέδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών, προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκία, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα πιστεύει πως το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Το προσχέδιο θα συζητηθεί μετά το δείπνο των ηγετών, στο οποίο θα συζητήσουν τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου.

Μετά το δείπνο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Πριν το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία η Ελλάδα είχε καταθέσει συμβιβαστική πρόταση που περιέχει τα εξής στοιχεία:

–Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία.

–Οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως.

–Η Τουρκία να δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και να απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση.

–Η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

–Η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη «mavi vatan» δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες.

Σχετικά άρθρα