Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βενιζέλος: Μονόδρομος η Χάγη – Κάπου θα χάσουμε, κάπου θα κερδίσουμε

Βενιζέλος: Μονόδρομος η Χάγη – Κάπου θα χάσουμε, κάπου θα κερδίσουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικ Πόμπεο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χάγη,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εμφανίζεται η Τουρκία του ως ηγεμονική δύναμη σε όλες τις γειτονικές περιοχές του, από την Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην ΥΠΕΞ, σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις τόνισε πως αυτή η γραμμή της Τουρκίας έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Από την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, έχουμε και ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Προσέθεσε ότι βέβαια, αντιλαμβάνεται ότι όλες οι χώρες δεν είναι ίδιες, ξέρει τον συσχετισμό των δυνάμεων, ξέρει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για αυτό επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου.

Δεν θα είναι εύκολη εξέλιξη, βλέπει όμως ο Ερντογάν ότι δεν θα έχει πολλά περιθώρια.

Η επίσκεψη Πομπέο έγινε την κατάλληλη στιγμή, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω της περιόδου.

Η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το αμερικανικό κενό στην περιοχή, καθώς είναι ελλιπές το αμερικανικό ενδιαφέρον στην περιοχή αυτόν τον καιρό, διότι χωρίς την Αμερική δεν έχει βάση η γερμανική πρωτοβουλία ή η γαλλική πρωτοβουλία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία παύει να έχει σχέση ή ότι θα πάψει να λειτουργεί η βάση του Ιντσιρλικ, αλλά γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια θέση με άλλες χώρες που έχουν ένταση με την Τουρκία, όπως η Συρία, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Είναι μονόδρομος η παραπομπή στη Χάγη, εάν θέλουμε να μπορούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα μας. Μακάρι να μπορέσουμε να υπογράψουμε συνυποσχετικό με την Τουρκία για παραπομπή στη Χάγη. Κάπου θα χάσουμε, κάπου θα κερδίσουμε.

Εμείς βέβαια θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε σε όλα, διότι έχουμε επιχειρήματα. Όταν λέμε ότι βάζουμε μπροστά το διεθνές δίκαιο, πρέπει να το εφαρμόζουμε κιόλας, είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις αμφισβητήσεις από την τουρκική πλευρά.

Σχετικά άρθρα