Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο Μάικ Πομπέο

Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο Μάικ Πομπέο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Εβραίοι, Ελίζαμπεθ Λι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θεσσαλονίκη, Ιουδαϊσμός, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία, Μάικ Πόμπεο, Μακεδονία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέφρι Πάιατ,

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μαζί με τη σύζυγό του, Σούζαν, ακολουθούμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, και μέλη της συνοδείας του.

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαβίδ Σαλτιέλ, κι από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο κι από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Πομπέο παρέμεινε για περίπου 20 λεπτά κι αποχώρησε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα.

Στην υποδοχή του παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας κι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάριο Σεφιχά, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής επιτροπής του μουσείου Νίνο Σαλτιέλ, ο διευθυντής του μουσείου Βίκτωρας Ναρ, κ.α.

Σχετικά άρθρα