Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Καλίν επιμένει: Στις διερευνητικές θα συζητήσουμε νησιά και εναέριο χώρο

Ο Καλίν επιμένει: Στις διερευνητικές θα συζητήσουμε νησιά και εναέριο χώρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνικά Νησιά, Ιμπραήμ Καλίν, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Υφαλοκρηπίδα,

Αναφερόμενος ο Ιμπραήμ Καλίν στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας επέμεινε ότι δεν θα περιοριστούν σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως είναι η εθνική θέση της Ελλάδας.

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών.

«Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

«Ασφάλεια συνόρων και μειονότητες»

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, οι διερευνητικές επαφές, που θα ξεκινήσουν οσονούπω, έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Την Παρασκευή, ωστόσο, σε παρέμβασή του, ο Ιμπραήμ Καλίν έδωσε τη δική του εκδοχή του διαλόγου.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι:

1. Οι διερευνητικές ξεκινάνε από εκεί που σταμάτησαν το 2016. Αντικείμενό τους, κατά τον κ. Καλίν πάντα, είναι η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο.

2. Θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ όπου θα συζητούνται θέματα οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

3. Θα γίνουν στρατιωτικές συνομιλίες τόσο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όσο και για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εργασίας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα.

Η Σύνοδος Κορυφής ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ

Η Τουρκία βλέπει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύω πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

»Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί.

»Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

Σχετικά άρθρα