Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας-Μνατσακανιάν επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Αρμενίας

Δένδιας-Μνατσακανιάν επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Αρμενίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Δημοκρατία του Αρτσάχ, Ζοράμπ Μνατσακανιάν, Καύκασος, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ζοραμπ Μνατσακανιάν, είχε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αζερική – τουρκική επίθεση στην αρμενική περιοχή του Αρτσάχ, ευρύτερα γνωστή ως Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία θεωρείται έδαφος του Αζερμπαϊτζάν αλλά έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter, Έλληνας και Αρμένιος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας.

Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τις απώλειες ζωών και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλλουν στις προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που καλούσε σε άμεση κατάπαυση πυρός.

Όπως παρατηρούμε, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενώ έσπευσε να συνομιλήσει με τον Αρμένιο ομόλογό του, δεν έπραξε το ίδιο με τον Αζέρο.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι Αζέροι είναι τουρκική φυλή, η γλώσσα που μιλάνε, τα αζέρικα, είναι αμοιβαία κατανοητά με τα τουρκικά.

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι, «ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα».

Ανάρτηση, για τη συνομιλία, έκανε και ο Νίκος Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου έγραψε:

«Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας @ZMnatsakanyan επαναβεβαιώσαμε τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

»Καταδίκασα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στο #NagornoKarabakh».

Δημοκρατία του Αρτσάχ

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, κοινώς γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1991 – 2017), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η περιοχή θεωρείται από τον ΟΗΕ μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της ΕΣΣΔ και κάποιες γειτονικές περιοχές που τη δίνουν κοινά σύνορα με την Αρμενία προς τη δύση, το Ιράν στα νότια, και το Αζερμπαϊτζάν στα βόρεια και τα ανατολικά.

Σχετικά άρθρα