Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Καλίν «καθορίζει» ευρεία ατζέντα στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Καλίν «καθορίζει» ευρεία ατζέντα στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιμπραήμ Καλίν, Τουρκία,

Έντονη διπλωματική κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά έπειτα από τη συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί το 2016.

Ένα περίγραμμα των διαπραγματεύσεων έδωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι εκτός από τις διερευνητικές επαφές, θα διεξάγονται παράλληλα πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.

Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τον σύμβουλο του Ερντογάν, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις, ο Ιμπραήμ Καλίν ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μία σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, καθώς και στα σύνορα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επανέναρξη των συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Καλίν έκανε αναφορά και στις συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε, περιμένουμε και σχεδιάζουμε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη μορφή πολιτικών και στρατιωτικών επαφών».

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης των επαφών.

Περιγράφοντας το τι περιμένει η Άγκυρα από τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, ο Καλίν τόνισε πως αναμένεται η αναβάθμιση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και η αναβάθμιση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Σχετικά άρθρα