Σοβαρές και καθιερωμένες προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις , ακόμη και για τον καρκίνο της μήτρας (τεστ ΠΑΠ), κόβει από τους ασφαλισμένους το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, η εκτόξευση των δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις στα 340 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2014 καθιστά αναγκαία τη διαρθρωτική παρέμβαση και από τον εξορθολογισμό της πρακτικής των προληπτικών εξετάσεων.
Έτσι με υπουργική απόφαση τίθενται όρια και προϋποθέσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων , όπως για παράδειγμα στη διενέργεια του τεστ ΠΑΠ για τον καρκίνο της μήτρας, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση δεν ενδείκνυται πλέον σε γυναίκες κάτω των 21 ετών και σε όσες είναι πάνω από 65 με αρνητικούς προηγούμενους ελέγχους και θα διενεργείται ανά τριετία στις ηλικίες από 21 έως 65 ετών.
«Το μέτρο αυτό προστατεύει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό έναντι αυτών που κάνουν προκλητή συνταγογράφηση», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί και δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, ωστόσο θα υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, και θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής του και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφεί.