Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Όχι στα θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης νησιών»

Αλέξης Τσίπρας: «Όχι στα θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης νησιών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ελληνικά Νησιά, Νησιά Αιγαίου, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Δήλωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει μια επίσημη ενημέρωση επ’ αυτών.

«Ήταν πολύ ευχάριστη η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, αλλά υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό;» αναρωτήθηκε με φόντο την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε εάν υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο αλλά και εάν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με αυτή του 2016 ή όχι.

«Δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη».

Κατέληξε δε ότι δεν γνωρίζουμε εάν η Τουρκία θα ξαναβγάλει το ερευνητικό σκάφος μετά το πέρας της ευρωπαϊκής συνόδου που θα συζητήσει το ζήτημα των κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας.

«Εύχομαι να έχει προβλέψει η κυβέρνηση και αυτό το ενδεχόμενο αλλιώς θα είμαστε συνεχώς με το… πιστόλι στον κρόταφο».

Για την έννοια της αποτροπής, καθώς και το πόσο ρευστά είναι τα όρια σε σχέση με την πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία μίλησε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη ΔΕΘ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να αποτρέπει παραβίασή τους» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Μανιάτη από την εφημερίδα «Τα Νέα».

«Δεν λέμε τίποτα παραπάνω από αυτό που είναι κανόνας και οφείλει να το κάνει κάθε κυβέρνηση.

»Και αναφέρθηκα στο τι έγινε επί των ημερών μας σε κρίσιμες στιγμές και ούτε σε πόλεμο μπήκαμε, ούτε εμπλακήκαμε πουθενά.

»Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση και το διάλογο» συμπλήρωσε.

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας»

«Αυτό πού λέμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι »σταμάτα να έχεις άλλη γλώσσα έξω και άλλη γλώσσα όταν αναφέρεσαι στο εσωτερικό» εξήγησε.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε “επειδή έχουμε μια Τουρκία που προκαλεί εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη τακτική”, να συγκαλούσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να αποφασίζαμε μια γραμμή.

»Δεν θα του λέγαμε να πάει να κάνει πόλεμο, αλλά θα λέγαμε βάλε ψηλά το θέμα των κυρώσεων, ακολούθησε μια σοβαρή διπλωματική στάση, μην λες άλλα μέσα και άλλα έξω» συνέχισε.

«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα ακροατήριο στο εσωτερικό το οποίο έχει συνηθίσει ιδιαίτερη ρητορική στα εθνικά ζητήματα.

»Το ακροατήριο αυτό και ο ίδιος ο Μητσοτάκης την περικεφαλαία στα ρηχά νερά των Πρεσπών και πιτζάμες στα βαθιά νερά του Καστελλόριζου» υπογράμμισε.

«Δεν προτρέπουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε »πείτε την αλήθεια στον λαό, αφήστε τη διγλωσσία και ελάτε να χαράξουμε κοινή στρατηγική»».

«Ποιες είναι οι άλλες διαφορές με την Τουρκία»

«Ένας πρωθυπουργός σε γραπτή ομιλία και σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθος.

»Τόσο στο άρθρο του Κ. Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπου αποκάλυψε γραπτή συμφωνία όσο και στη ΔΕΘ.

»Έγραψε τη λέξη “διαφορές” με την Τουρκία στο άρθρο και “μείζονα διαφορά” στην ομιλία του στη ΔΕΘ» είπε.

«Δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις στον γραπτό λόγο ένας πρωθυπουργός.

»Τώρα γιατί μίλησε για διαφορές; Και ποιες είναι οι άλλες διαφορές;» διερωτήθηκε.

«Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές;» συνέχισε.

«Όχι στα θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης νησιών»

«Ακούσαμε τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να μιλάει για την ανάγκη να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή, ενώ διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τα εθνικά θέματα, για τα οποία εμείς ενημερωνόμαστε από ένα Tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος λέει ότι συνεννοήθηκε με τον πρωθυπουργό και βγαίνει η κυβέρνηση και διαψεύδει και στη συνέχεια έρχεται ο ΥΠΕΞ και λέει ότι πάει καλά ο διάλογος στο ΝΑΤΟ και καταλήγουμε σε έναν μηχανισμό.

»Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός;» είπε σε άλλο σημείο.

«Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να πούμε “κανέναν διάλογο με την Τουρκία”.

»Να προχωρήσει ο διάλογος, να προχωρήσουν οι διερευνητικές, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι στο τι λέμε:

»Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε απέναντι στρατιά του Αιγαίου να μιλάμε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

»Όταν έχουμε μια Τουρκία που έχει αποδείξει ότι θέλει να επιβληθεί μέσω στρατιωτικής ισχύος και έχουμε κατεχόμενο το βόρειο τμήμα Κύπρο δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα» είπε.

«Ναι για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ, ναι για ρεαλιστική στάση στα κρίσιμα ζητήματα, αλλά όχι θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Δεν μπορούν αυτά να συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του διαλόγου» κατέληξε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

Σχετικά άρθρα