Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία – Ο Ερντογάν μας υποτίμησε

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία – Ο Ερντογάν μας υποτίμησε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Ντόρα Μπακογιάννη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Alpha 98,9 και ανέλυσε γιατί η χώρα μας πλεονεκτεί έναντι της γείτονος.

Η βουλευτής της Ν.Δ. εξέφρασε την αίσθησή της ότι η Τουρκία έλαβε το μήνυμα ότι «δεν περνούν νταηλίκια» στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι για να επέλθει ηρεμία, πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Νομίζω ότι είναι κινήσεις που κάνει η Τουρκία για αποκλιμάκωση.

»Ο Ερντογάν πήρε σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι σύμμαχοι, έχουνε μια βάση συζήτησης η οποία είναι το διεθνές δίκαιο.

»Αυτό προβλέπει ότι σε μια οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε πάνε στο δικαστήριο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Χάγη.

»Από εκεί και πέρα, προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις είναι να μην υπάρχει ένταση και μονομερείς ενέργειες.

»Την πρώτη δεν την έχει τηρήσει η Τουρκία, τώρα είναι υποχρεωμένη να το κάνει και προς τα εκεί πάει έχω την αίσθηση.

»Βέβαια ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, μπορεί να είναι και μια κίνηση εντυπωσιασμού.

»Διαβάζοντας το άρθρο του Τσαβούσογλου, η αίσθηση είναι ότι οι Τούρκοι πήραν το μήνυμα ότι δεν γίνονται αποδεκτά νταηλίκια στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη συνέχισε:

«Η Τουρκία μας υποτίμησε και στον Έβρο και διπλωματικά.

»Δεν πίστευαν ότι η διπλωματία μας θα έχει τα αποτελέσματα που είχε, δηλαδή και το μεσογειακό μήνυμα των χωρών και από χώρες που είχαν λαμπρές σχέσεις με την Τουρκία, όπως η Ισπανία, η Μάλτα κλπ».

Σχετικά με τον αν είναι ικανοποιημένη από τη διπλωματία της Ελλάδας:

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και δεν υπάρχει κανένας καλόπιστος αναλυτής ο οποίος να έχει να προτείνει κάτι παραπάνω από ότι έχει κάνει η ελληνική διπλωματία.

»Ο πρωθυπουργός κινείται συνεχώς, ο ΥΠΕΞ το ίδιο.

»Υπάρχει πολιτική διπλωματία στον αμυντικό τομέα, έχουν προχωρήσει τα πράγματα, στην Ευρώπη γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις και η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, ήταν ακόμα πιο σκληρή.

»Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τους εαυτούς μας, να είμαστε πάντα σε επιφυλακή και συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η γειτονική χώρα θα κάτσει στο τραπέζι ως οφείλει και θα αφήσει τις απειλές και τις πολιτικές που ακολουθεί μέχρι σήμερα».

Για τη Χάγη

Για την επιλογή της Χάγης: «Είχα δεχθεί επιθέσεις όταν τα έλεγα.

»Αυτή την πολιτική δεν τη θέσαμε εμείς, είναι από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

»Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ότι το σύνολο των επιχειρημάτων της βασίζονται στη Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας.

»Η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει, αλλά εμμέσως πλην σαφώς την αποδέχεται.

»Με βάση αυτό κινούμαστε και αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, ανοιχτούς διαύλους επαφής, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με μια βάση υγιή και στέρεα.

»Τα ελληνικά δίκαια στηρίζονται πάνω στο διεθνές δίκαιο, το οποίο υποστηρίζουν όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις.

»Η μία είναι να συμφωνήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η άλλη είναι να συμφωνήσουμε μερικώς, οπότε εκεί που θα συμφωνήσουμε θα είναι όλα καλά, εκεί που δεν θα συμφωνήσουμε θα πάμε με αυτή τη διαφορά μας στη Χάγη.

»Η ηρεμία των δύο χωρών περνάει μέσα από κάποιας μορφής συμφωνία με την Τουρκία.

»Επειδή έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και μέσα από ισχυρή αμυντική θωράκιση της χώρας, αυτό είναι μια βάση για την αποτελεσματική διπλωματία.

»Η Τουρκία, ιστορικά δεν τα έχει βάλει ποτέ με οργανωμένη χώρα.

»Η Τουρκία είναι παρούσα σε 3 μέτωπα, αλλά από διαλυμένες χώρες, Λιβύη, Ιράκ και Συρία.

»Από την άλλη μεριά, οι νατοϊκοί, αντιλαμβάνονται ότι το τελευταίο πράγματα που επιθυμεί ο Τραπ είναι να του διαλυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

»Θέλουν την ηρεμία στην περιοχή και για να γίνει αυτό η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ένταση που προκαλεί. Αυτή η προσπάθεια γίνεται τώρα».

Για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενίσχυση των εξοπλισμών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες:

«Υπάρχει ποτέ περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην τηρήσει κατά γράμμα τις διαδικασίες;

»Για να μπορέσει να πάει μια αγορά στην επιτροπή εξοπλισμών ή να περάσει από όλες τις διαδικασίες πρέπει να έχει συμφωνηθεί η τελική πρόταση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

»Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε εξαγγελία των προθέσεών του.

»Υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν με απόλυτη διαφάνεια;

»Μου φαίνεται δεν τον ξέρετε καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σχετικά άρθρα