Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Κόντρα» Δένδια-Τσαβούσογλου στην… «Καθημερινή» – Ο Τούρκος τα θέλει όλα

«Κόντρα» Δένδια-Τσαβούσογλου στην… «Καθημερινή» – Ο Τούρκος τα θέλει όλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας, Τουρκία,

Με τα πάγια επιχειρήματα της Άγκυρας, που βασίζονται στην λογική της ισχύος και του παζαριού και όχι του διεθνούς Δικαίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαλαλεί τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρει:

«Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις», προσθέτοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία – με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες- από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα «να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση» υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.

Στο ίδιο άρθρο ο Τσαβούσογλου επιτίθεται εκ νέου στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας, δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».

Δένδιας: Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα

Στην ίδια εφημερίδα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στο δικό του άρθρο, επισημαίνει ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δε συνιστούν διαφορές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σε διαφορετική περίπτωση Αθήνα και Άγκυρα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι οι δυο πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, κάτι που εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα