Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λέσβος: Στο Καρά Τεπέ 800 πρόσφυγες και μετανάστες – 21 με κορωνοϊό

Λέσβος: Στο Καρά Τεπέ 800 πρόσφυγες και μετανάστες – 21 με κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Νότης Μηταράκης, Πρόσφυγες, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου,

Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεταφοράς και εγκατάστασης στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν χωρίς στέγη έπειτα από την καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη νέα δομή είναι έτοιμα περίπου 5.000 κρεβάτια, ωστόσο στη δομή έχουν εισέλθει συνολικά 800 πρόσφυγες και μετανάστες, από το Σαββάτο το μεσημέρι, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έως και χθες το βράδυ.

Βασικό πρόβλημα αποτελεί η απροθυμία μεταναστών και προσφύγων να εισέλθουν στη δομή.

«Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική.

»Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της.

»Οι όποιες πέσεις μπορεί να ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Θετικοί 21 στον κορωνοϊό

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη νέα δομή είναι υποχρεωτικό το γρήγορο τεστ κορωνοϊού (rapid test).

Από τους 800 που έχουν εισέλθει στη δομή, 21 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού- εκ των οποίων μόνο οι δύο είναι από την ομάδα των 35 κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί αρχικά στη δομή της Μόριας και η ανακοίνωση των οποίων «πυροδότησε» τις πυρκαγιές στη δομή.

Οι θετικοί στον ιό τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού για τη Μόρια

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με πιέσεις για να αναλάβει δράση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που έχει υποσχεθεί ότι θα ληφθεί μέχρι την Τετάρτη, μια απόφαση για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, έγινε γνωστό από πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

H στήριξη προς την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό και τη Μόρια πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε η Καγκελάριος ερωτηθείσα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΕΕ-Κίνας.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε την πρόθεση και την αναγκαιότητα ενός μόνιμου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο με μεγαλύτερη την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα