Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΟΗΕ για το επεισόδιο με τις φρεγάτες Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις»

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΟΗΕ για το επεισόδιο με τις φρεγάτες Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Πολεμικό Ναυτικό, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εξωτερικών, Φρεγάτα Λήμνος (Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ F-451),

Επίσημη αναφορά στο επικίνδυνο ναυτικό επεισόδιο της σύγκρουσης των δύο φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις» στις 12 Αυγούστου κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως αποκαλύπτει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει την τουρκική παραβατικότητα που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Η επιστολή του Κ. Μητσοτάκη διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα με την παράκληση να την προωθήσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στην επιστολή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραθέτει χρονολογικά και με στοιχεία όλες τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι με τις πράξεις αυτές απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει προς τον ΟΗΕ το ναυτικό επεισόδιο με την σύγκρουση των δύο φρεγατών της ελληνικής «Λήμνος» και της τουρκικής Κεμάλ Ρέις» στις 12 Αυγούστου αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες του περιστατικού.

Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του κάνει λόγο για καθαρή «παραβίαση των κανόνων ναυτιλίας» από την τουρκική φρεγάτα που «υπέστη σοβαρές ζημιές», αλλά όπως σημειώνει, «οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει κλιμάκωση, αναγνωρίζοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν σκόπιμο».

Η ελληνική πλευρά, όπως σημειώνει, αποφάσισε να κρατήσει το περιστατικό εμπιστευτικό, να μην το δημοσιοποιήσει, ωστόσο όπως γράφει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης , παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τα τουρκικά ΜΜΕ με διαστρεβλωμένο τρόπο.

O Έλληνας πρωθυπουργός στην επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκιάς που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια ενώ δηλώνει προσηλωμένος στην συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία υπό τον όρο να σταματήσουν την στρατιωτική πίεση και τις απειλές.

Σχετικά άρθρα