Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή» είπε ο Μακρόν και έδειξε την Τουρκία – Όραμα η «Pax Mediterranea»

«Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή» είπε ο Μακρόν και έδειξε την Τουρκία – Όραμα η «Pax Mediterranea»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία,

«Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή (…) η ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, ο ρόλος της Τουρκίας και της Ρωσίας μας απασχολούν», δήλωσε στην αρχή των δηλώσεών του από τη Κορσική ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο όραμα για ένα «κοινό μεσογειακό πεπρωμένο», αντί «για ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων», τόνισε ότι «η δική μας ευθύνη, ως κράτη μέλη της ΕΕ, είναι μια Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μια πολιτική εποικοδομητική αντιμετώπιση, μια Pax Mediterranea, που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα σεβόμαστε την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους».

Αργότερα, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, πρόσθεσε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου και φρόντισε να τουϊτάρει:

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Εμανουέλ Μακρόν έφερε την Τουρκία προ των ευθυνών της:

«Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να αναβιώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία του 2016, που θέτει προ των ευθυνών της την Τουρκία σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, με την ανάγκη να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής που σήμερα έχει σταματήσει», είπε.

Στη συνέχεια, μιλώντας εκτενώς για την κρίση που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε:

«Το δεύτερο μεγάλο κομμάτι έχει να κάνει με την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά η σχέση με την Τουρκία.

»Εμείς, όπως άλλωστε κάναμε και το καλοκαίρι με την κα Μέρκελ, διαπιστώσαμε μια κοινή ατζέντα, για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουμε την κλιμάκωση.

»Πρέπει πρώτα να πω ότι δεν υπήρχε καμία αμφισημία, υπάρχει ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

»Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης, σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις, σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις, ή σε σχέση με τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

»Επίσης συλλογικά μπορέσαμε να διαπιστώσουμε μια βούληση, την οποία εμείς θα θέσουμε στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια βούληση να υπάρξει ένας διάλογος έτσι ώστε να βρεθούν υπεύθυνοι δίαυλοι.

»Αυτός ο διάλογος, ξέρουμε φυσικά ότι είναι δύσκολος, αυτός ο διάλογος, δεν είμαστε αφελείς, θέλουμε να τον εκκινήσουμε καλή τη πίστει, φυσικά εμείς επαφιέμεθα στον ρόλο του κ. Μπορέλ και του κ. Μισέλ στην προσεχή περίοδο, έχουμε μια κοινή διακήρυξη, η οποία είναι υπό διαμόρφωση και φυσικά μπορεί κανείς να βρει εκεί τη δική μας θέση, ο κοινός μας στόχος είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν τη σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία.

»Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, έτσι ώστε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις φυσικά και όλα αυτά θα πρέπει να καταδείξουν τον πλήρη σεβασμό και το καθεστώς του εμπάργκο για τα όπλα στη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο τρόπος διευθέτησης να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου πάντοτε σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.

»Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι δικές μας αρχές συν τω χρόνω.

»Είμαι πεπεισμένος επίσης ότι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα είναι επωφελείς μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει μια οικονομική ατζέντα, είναι λοιπόν κοινή μας ευχή να υπάρχει αποφυγή των κλιμακώσεων», είπε.

Δείτε τις δηλώσεις Μακρόν-Μητσοτάκη:

Σχετικά άρθρα