Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια – Σχεδόν 13.000 αλλοδαποί περιφέρονται στη Λέσβο

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια – Σχεδόν 13.000 αλλοδαποί περιφέρονται στη Λέσβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κουμουτσάκος, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ελληνικά Νησιά, Εμπρησμός, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Νότης Μηταράκης, Πρόσφυγες, Πυρκαγιά, Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Φωτιά,

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια για την εκτίμηση της κατάστασης στο νησί, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα στη Λέσβο μεταβαίνουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στις 18.00 το απόγευμα οι υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, στις 13.00 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα προχωρήσει σε ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Σημειώνεται ότι έπειτα από εκδήλωση πυρκαγιάς σε πολλαπλά μέτωπα το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Η φωτιά ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.

Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Σχολιάζοντας νωρίτερα στην ΕΡΤ την πυρκαγιά στη Μόρια, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για εμπρησμό προσθέτοντας ότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι το νησί της Λέσβου θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα απαγορεύοντας την απομάκρυνση από το νησί σε όσους διέμεναν στη Μόρια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως θα υπάρξει πρόβλεψη για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών φιλοξενούνταν στη δομή.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πάνω από 12.500 άτομα.

Μάλιστα εξήγησε πως δεν θα είναι ζήτημα της μίας βραδιάς, ωστόσο, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Σχετικά άρθρα