Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτοσέλιδο στον αιγυπτιακό Τύπο η απόφαση της Ελλάδας για νέους εξοπλισμούς

Πρωτοσέλιδο στον αιγυπτιακό Τύπο η απόφαση της Ελλάδας για νέους εξοπλισμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Οι αιγυπτιακές εφημερίδες φιλοξενούν αρκετά δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την εθνική άμυνα προς αποτροπή της Άγκυρας, καθώς και στις γαλλικές θέσεις για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, με φόντο την παράταση της αποστολής του «Oruç Reis» μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικά, η κρατική εφημερίδα «Al-Ahram» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο:

«Η Γαλλία καλεί για αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις», αναφέρεται στις θέσεις της Γαλλίας, η οποία καλεί για συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση στην περίπτωση που ένα μέλος της βρεθεί αντιμέτωπο με επιθετική πολιτική, καθότι πρόκειται για απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης.

Στο δημοσίευμα επισημαίνονται επίσης οι αναφορές του πρακτορείου Reuters στις συνομιλίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και άλλες χώρες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας.

Συνεχίζοντας σε εσωτερικό δημοσίευμά της, που περιλαμβάνει και ανταπόκριση του κ. Αμπντέλ Σατάρ Μπαρακάτ (Abdel-Sattar Barakat) από την Αθήνα, η «Al-Ahram» αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται αναλυτικά οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, για την απολύτως απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία, καθώς και για την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές ενέργειες.

Τονίζεται επίσης η επισήμανσή του ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο, είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο ίδιο πνεύμα και η εφημερίδα «Al-Shorouk» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, αναπαράγοντας τις ειδησεογραφικές αναφορές που κάνουν λόγο για συνομιλίες Ελλάδας – Γαλλίας, με αντικείμενο την πιθανή αγορά μαχητικών Rafale, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι των εφημερίδων:

Al-Ahram: «Η Ελλάδα σκοπεύσει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες προς αποτροπή της Τουρκίας και η Γαλλία καλεί για συλλογική απάντηση».

Al-Akhbar: «Η Ελλάδα διεξάγει συνομιλίες για αγορά οπλισμού και απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει την προκλητικότητα».

Al-Masry Al-Youm: «Η Τουρκία παρατείνει την αποστολή ενεργειακών ερευνών μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου» [Τίτλος].

«Η Άγκυρα εκφράζει ετοιμότητα για διάλογο με την Ελλάδα προς επίλυση των διαφορών» [Υπότιτλος].

Al-Shorouk: «Η Ελλάδα θα αγοράσει γαλλικά Rafale με την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» [Τίτλος].

«Η Αθήνα καταγγέλλει την Τουρκία μετά την ανακοίνωσή της για παράταση των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο» [Υπότιτλος].

Al-Watan: «Η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις – Ελλάδα: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό» [Τίτλος].

«Η Γαλλία έστειλε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην περιοχή» [Υπότιτλος].

Σχετικά άρθρα