Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά ελληνική παρέμβαση για τις περιουσίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά ελληνική παρέμβαση για τις περιουσίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισραήλ, Ορθόδοξη Εκκλησία, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Πρεσβεία, Παλαιστίνιοι, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, στο Ισραήλ για τη διατήρηση των περιουσιών που ανήκουν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενόψει των αποφάσεων των ισραηλινών δικαστηρίων, ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσσι, παρέδωσε επιστολή του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς που απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Το μήνυμα παραδόθηκε στην Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβη Ελένη Σουρανή.
 
Σύμφωνα με τον Πρέσβη Τουμπάσσι, η επιστολή περιελάμβανε αίτημα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρέμβει για τη διατήρηση των περιουσιών που ανήκουν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ, ενόψει των αποφάσεων των ισραηλινών δικαστηρίων και των προσπαθειών του κινήματος του εποικισμού να ελέγξει και να καταλάβει αυτές τις δωρεές, ιδιαίτερα τα προνόμια του «Bab al-Khalil», Jaffa Gate and Omar Square, και άλλων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου «οι ισραηλινές Αρχές κατοχής δεν απολαμβάνουν πολιτική και νομική κυριαρχία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 
Στη συνάντηση με την κ. Σουρανή συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές αλλαγές και γεγονότα, και αμφότερα τα μέρη επιβεβαίωσαν τη θέση και την επιθυμία τους για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και για την εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, και τη λύση των δύο κρατών στα προ του 1967 σύνορα, όπως δήλωσε ο Πρέσβης Τουμπάσσι.

Να σημειωθεί το ακόλουθο και να το έχει υπόψη του ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής (και όχι του κράτους της Παλαιστίνης, μιας και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τέτοιο κράτος):

Οι περιουσίες του Πατριαρχείου είτε είναι δωρεές της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι δηλαδή περιουσία ρωμαϊκή πριν την αραβική κατάκτηση, είτε ακίνητα που αγοράστηκαν μεταγενέστερα από το Πατριαρχείο.

Είναι δηλαδή πρωτίστως ελληνικές – ελληνορωμαϊκές περιουσίες και όχι αραβικές.

Οι μουσουλμάνοι και οι Άραβες δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε αυτές τις περιουσίες, μόνο οι Ελληνορθόδοξοι Παλαιστίνιοι, οι αραβόφωνοι Έλληνες και Ελληνορωμαίοι της Παλαιστίνης, έχουν δικαιώματα.

Επίσης, εάν κάποιοι φιλότουρκοι Παλαιστίνιοι, που πρόσφατα επικρότησαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, νομίζουν ότι βρήκαν έριδα για να υπονομεύσουν τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ ή να υπονομεύσουν τα ιστορικά δικαιώματα της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, μάλλον περνιούνται για πολύ έξυπνοι, αλλά κανένας κουτοπόνηρος βεδουΐνος δεν είναι εξυπνότερος από τους Γιουνάν.

Ο κ. Αμπάς, που προσκύνησε τον νεο-οθωμανό σουλτάνο και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι πολύ μικρός για να εκτελεί τις «ειδικές αποστολές» που του αναθέτει η Άγκυρα.

Το Πατριαρχείο θα παραμείνει ελληνορωμαϊκό, ούτε αραβικό, ούτε ρωσικό θα γίνει και η ελληνική σημαία θα κυματίζει πάντα εκεί.

Σχετικά άρθρα