Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον «χαβά» του ο Ερντογάν: Αγνοεί προκλητικά τους πάντες και εξέδωσε νέα NAVTEX

Τον «χαβά» του ο Ερντογάν: Αγνοεί προκλητικά τους πάντες και εξέδωσε νέα NAVTEX
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κύπρος, Ρόδος, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,

To «χαβά» του ο Ερντογάν που όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών μεταξύ Ρόδο-Κύπρου συνεχίζοντας τις μονομερείς ενέργειες.

Συγκεκριμένα χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα Σάββατο μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, Χαμί Ακσόι, απέδωσε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες για την ένταση Μεσόγειο σε Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος, ειδικά στο Καστελόριζο».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απείλησαν με το ενδεχόμενο κυρώσεων, αλλά έδωσαν προθεσμία ενός μήνα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί και παρέπεμψαν το ζήτημα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Σεπτεμβρίου).

Σχετικά άρθρα