Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς είδε η Wall Street Journal την εξαγγελία Μητσοτάκη για χωρικά ύδατα 12 μίλια στο Ιόνιο

Πώς είδε η Wall Street Journal την εξαγγελία Μητσοτάκη για χωρικά ύδατα 12 μίλια στο Ιόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Εφημερίδα Wall Street Journal, Τουρκία,

Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη διαμάχη με την Τουρκία, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στις δυτικές της ακτές απέναντι από την Ιταλία στα 12 μίλια, ένα δικαίωμα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρεται σε άρθρο των συντακτών της εφημερίδας Wall Street Journal, Markus Walker και Valentina Pop.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αυτή συνιστά μέρος των προσπαθειών του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει εσωτερικά και διεθνώς ότι υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της Ελλάδας διατηρώντας παράλληλα τις νομικές και διπλωματικές αβρότητες-σε αντίθεση με την συγκρουσιακή προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Παρατίθεται τμήμα των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργό στη Βουλή ότι:

«Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν αποφασίσει να το κάνει» ενώ στην συνέχεια σημειώνεται ότι, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους και αναλυτές, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια στο Αιγαίο δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Μια τέτοια επέκταση θα συνιστούσε ακραία πρόκληση, καθώς η Τουρκία από καιρό έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε αιτία πολέμου καθώς περιορίζεται δραστικά η πρόσβαση της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο έτος σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κλιμάκωση αυτή εγείρει φόβους στην Ευρώπη για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών παρότι και οι δύο είναι σύμμαχες Νατοϊκές χώρες.

Παρατίθενται οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί αποφασιστικότητας της Τουρκίας να διεκδικήσει μερίδιο των θαλασσών που την περικλείουν περιλαμβανομένου και του Αιγαίου ενώ σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας .

Σημειώνεται ότι στους κόλπους της Ε.Ε. η Γαλλία υποστηρίζοντας την Ελλάδα απειλεί με επιβολή κυρώσεων την Τουρκία ενώ η Γερμανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν να ανταγωνιστούν την Τουρκία διότι είναι σημαντικός εμπορικός τους εταίρος και χρειάζονται τη συνεργασία της για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα.

Πηγή: Greece Asserts a Maritime Claim, Sending Message to Turkey

Σχετικά άρθρα