Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρίγος: Όλα ανοιχτά με την Τουρκία – Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

Συρίγος: Όλα ανοιχτά με την Τουρκία – Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Συρίγος, Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Νέα Δημοκρατία, Τουρκία,

«Η κατάσταση είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολη» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και βουλευτής ΝΔ, Άγγελος Συρίγος και πρόσθεσε πως όλα είναι ανοικτά, από πολεμικό επεισόδιο μέχρι να δούμε τις δύο χώρες να πηγαίνουν σε διάλογο τις αμέσως επόμενες μέρες.

«Μου προκαλεί εντύπωση η παρατεταμένη περίοδος εμπρηστικών δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας» απάντησε ο καθηγητής, ερωτώμενος για το πόσο πιθανό θεωρεί να υπάρξει μια απρόβλεπτη εξέλιξη στο Αιγαίο, δεδομένης της κλιμακούμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας.

«Φτάνουμε την 16 ημέρα συνεχών εμπρηστικών δηλώσεων.

»Προσωπικώς αυτό έχω να το δω από το 1976, που είχαμε την κρίση με το Σισμίκ» σχολίασε, επισημαίνοντας επίσης πως έχουμε να δούμε τόσο μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο από το 1996.

Περιγράφοντας πιο συγκεκριμένα τι θα μπορούσε να αποτελέσει πολεμικό επεισόδιο, ο κος Συρίγος είπε χαρακτηριστικά πως «θα μπορούσε να συμβεί, από δυστύχημα έως να γίνει αυτό που υπενόησε ο Τσαβούσογλου, δηλαδή να γίνει μια εσκεμμένη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας.

»Η κίνηση που έγινε χθες με το Λιμενικό με προβληματίζει διότι δείχνει ότι μπορούν πολύ εύκολα να ξεπεράσουν τα όρια και να φτάσουμε σε κάποιο δυστύχημα το οποίο έτσι όπως είναι τεταμένα τα νεύρα θα έχει αλλεπάλληλες, αλυσιδωτές εξελίξεις» επεσήμανε συγκεκριμένα ο κος Συρίγος.

Απαντώντας ειδικά στο κατά πόσο, εκτιμά, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παιχνίδι του Ερντογάν προκειμένου να δημιουργηθούν οι δικές του προϋποθέσεις στον διάλογο που επιθυμούν τόσο η Αθήνα όσο και η Γερμανία, ο κος Συρίγος τόνισε πως σύμφωνα με την αντίληψη του, ο Ερντογάν εδώ και καιρό έχει μπει στην λογική του «να τελειώνει με την Ελλάδα»,όσο πιο γρήγορα γίνεται και ιδανικά μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ.

«Προς τον σκοπό αυτό κλιμακώνει διαρκώς οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε για τον διάλογο» κατέληξε.

Αναφορικά με την σημασία των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, από τη Βουλή, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, ο κος Συρίγος σχολίασε πως μπορούμε να δούμε την εξέλιξη αυτή ως συνέχεια της συμφωνίας με την Ιταλία, αφού προβλεπόταν σε αυτή, αλλά ταυτόχρονα και ως μήνυμα – τακτική κίνηση προς την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα