Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Η Μάχη του Μαντζικέρτ και οι θεωρίες Ερντογάν περί «βυζαντινής κληρονομιάς» των Οθωμανών

Η Μάχη του Μαντζικέρτ και οι θεωρίες Ερντογάν περί «βυζαντινής κληρονομιάς» των Οθωμανών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,

Σήμερα είναι η 949η επέτειος της Μάχης του Μαντζικέρτ (26 Αυγούστου 1071).

Σε αυτή ο ρωμαϊκός στρατός (βυζαντινός), αν και υπερτερούσε αριθμητικά, ηττήθηκε από τους εισβολείς Σελτζούκους Τούρκους.

Η μάχη έκρινε την ιστορία της περιοχής, επειδή είχε ως αποτέλεσμα τη μόνιμη εγκατάσταση των Τούρκων στη Μικρά Ασία (από τότε τους φορτωθήκαμε).

Ο Ερντογάν εόρτασε σήμερα αυτή τη νίκη και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι, «η κληρονομιά του Βυζαντίου πέρασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή».

Λέει μισές αλήθειες, όπως πάντα.

Πράγματι, ο Μωάμεθ ο Πορθητής θέλησε να εμφανιστεί ως νόμιμος αυτοκράτορας, όχι ως «κατακτητής», για αυτό και μετά την άλωση πήρε τον τίτλο του «καίσαρα» (αντιβασιλέα) και ισχυρίστηκε ότι είναι απόγονος των Κομνηνών (του Ιωάννη Κομνηνού Τζελέπη).

Ο Πάπας δέχτηκε να τον αναγνωρίσει ως «αύγουστο» (βασιλέα, αυτοκράτορα) των Ρωμαίων υπό τον όρο να μεταστρεφόταν στον χριστιανισμό.

Ο Μωάμεθ αποφάσισε να παραμείνει μουσουλμάνος, άρα ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως «βασιλέας Ρωμαίων», εξισλάμισε μεγάλο μέρος της ανατολικορωμαϊκής ελίτ, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη της οικογένειας των Παλαιολόγων και προχώρησε στη συγκρότηση μιας άλλης αυτοκρατορίας, επί των εδαφών της Αν. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά εντελώς ξένης.

Ήταν μια αυτοκρατορία ανατολικής δεσποτείας, περσοτουρανομογγολική, δεν είχε καμία σχέση με τον ρωμαϊκό κόσμο που μόλις είχε κατακτήσει.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι δημιούργημα και μείγμα βαρβάρων εισβολέων και εξωμοτών – δοσίλογων της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο). Ποτέ όμως κληρονόμος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Σχετικά άρθρα