Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ είναι άκυρη

Η Τουρκία με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ είναι άκυρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Η Τουρκία έστειλε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποία απορρίπτει την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο και έκνομο μνημόνιό της με το καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σαράτζ στη Λιβύη.

Σε αυτή η Τουρκία επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία και συνθέτουν την επιχειρηματολογία την οποία επικαλέσθηκε για να εφεύρει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη: ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών.

Δηλαδή τα νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης.

Επίσης στην Ρηματική Διακοίνωση η Τουρκία επιμένει στην θέση ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών (όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά» αυτής της οροθετικής γραμμής, δεν δικαιούνται παρά μόνο χωρικών υδάτων.

Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.

Ο λεγόμενος «διερευνητικός» διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, που πιέζουν οι Γερμανοί, έχει ήδη τελειώσει πριν καν αρχίσει.

Σχετικά άρθρα