Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτό είναι το ρήγμα που προκάλεσε η «ΛΗΜΝΟΣ» στην «Κεμάλ Ρέις» (φωτο)

Αυτό είναι το ρήγμα που προκάλεσε η «ΛΗΜΝΟΣ» στην «Κεμάλ Ρέις» (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιωάννης Σαλιάρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκική Φρεγάτα, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φρεγάτα, Φρεγάτα Λήμνος (Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ F-451),

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύει σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου, φωτογραφία της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» μετά τον εμβολισμό της από την ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς φωτογραφία που δημοσίευσε προ ημερών ο ακροδεξιός «ΣΤΟΧΟΣ», ωστόσο, σήμερα η εικόνα αυτή κάνει τον γύρο των ελληνικών ΜΜΕ.

Όταν τη δημοσίευσε ο «ΣΤΟΧΟΣ» υπήρξε επιφύλαξη ως προς τη γνησιότητά της λόγω της αναξιοπιστίας του.

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» του τουρκικού ναυτικού, έπειτα από λανθασμένο ελιγμό του Τούρκου κυβερνήτη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

Η φωτογραφία που δημοσιεύει την Τετάρτη η «Καθημερινή» προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο εμβολισμός κατά την «Καθημερινή»

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε.

Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις».

Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας «Καθημερινή», τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πρύμνη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση.

Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει αρκετά καθαρή εικόνα της ζημιάς που προκλήθηκε στο τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας που οδήγησε στη σύγκρουση με τη «Λήμνος», ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αντιπλοιάρχος Ιωάννης Σαλιάρης ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το περιστατικό που μόλις είχε σημειωθεί.

Η επακούμβηση δεν προκάλεσε ζημιές στο Λήμνος, αντιθέτως το Κεμάλ Ρέις υπέστη τρύπα στο πρυμναίο τμήμα.

H τουρκική φρεγάτα ήταν στα αριστερά της ελληνικής άρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη φρεγάτα «Λήμνος».

Η «ναυμαχία» αρχαιοελληνικού τύπου

Η ελληνική φρεγάτα Λήμνος παρακολουθούσε το «Oruc Reis» από ασφαλή απόσταση.

Η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό, βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα, θεωρώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει τον πλου του «Oruc Reis».

Ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ακολουθούσε σταθερή πορεία και συνέχιζε τον πλου για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση.

Η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» συνέχισε να προσεγγίζει το ελληνικό πολεμικό.

Όταν απείχε περίπου 450 γιάρδες από το ελληνικό πολεμικό, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας που είχε την Λήμνο στα δεξιά του – άρα σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας έπρεπε να παραχωρήσει προτεραιότητα στην ελληνική φρεγάτα- άλλαξε πορεία.

Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα με το πρωραίο τμήμα να συγκρουστεί με το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας.

Στην περιοχή επικρατούσαν ομαλές καιρικές συνθήκες και τα δύο πολεμικά πλοία κινούνταν με σχετικά χαμηλή ταχύτητα.

Λίγες μέρες μετά το συμβάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε με τον αντιπλοίαρχο Σαλιάρη και τον συνεχάρη δι’ασυρμάτου, λέγοντάς του:

«Είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», με τον αντιπλοίαρχο να απαντά πως έπραξε απλά το καθήκον του.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή» απεικονίζεται η δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο ελιγμός του Τούρκου κυβερνήτη ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις».

Σχετικά άρθρα