Η Γερμανία, που παραδοσιακά προστατεύει την Τουρκία, είναι η αιτία που δεν εκδόθηκε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Γερμανία και Ελλάδα διαφώνησαν για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας της συνεδρίασης.
Η διαφωνία εκδηλώθηκε νωρίτερα στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.
Απέναντι στην πρωτοφανή γερμανική αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά, η Ελλάδα αρνήθηκε με τη σειρά της να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία.
Αποτέλεσμα, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».
Την απουσία κοινής δήλωσης επιχείρησε να «αναπληρώσει» ο Χοσέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία εκφράζεται εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Μπορέλ κάνει επίσης έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στην περίληψη της συζήτησης που θα εξέδιδε το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου να αναφερθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός μορατόριουμ σε ερευνητικές δραστηριότητες σε «αμφισβητούμενα ύδατα».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. (στο ΣΕΥ της 13/7) «καταρτίζεται» και «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα» (σ.σ.: στο ΣΕΥ στις 27-28 Αυγούστου, στο οποίο ωστόσο, εξαιτίας του άτυπου χαρακτήρα του, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις).
Ο κ. Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασε την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, «ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», όπως είπε.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, αλλά «όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού» και «επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς».
Σύμφωνα με πηγές -όχι διπλωματικές- που μίλησαν στο TRIBUNE, το Βερολίνο δεν ήθελε με τίποτα σκληρή δήλωση κατά της Τουρκίας.
Επίσης το Βερολίνο δεν ήθελε με τίποτα δήλωση υπέρ της τμηματικής οριοθέτησης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
Ορθά ο Νίκος Δένδιας μπλόκαρε την κοινή δήλωση, που θα είχε αναφορά για τη Λευκορωσία, που κυρίως τους ενδιέφερε.
Για τον ρόλο της Γερμανίας κανείς δεν αιφνιδιάζεται. Οι Γερμανοί δεν είναι φίλοι μας.
Αφού πρώτα πτώχευσαν τον ελληνικό λαό, τώρα συνωμοτούν για να υφαρπάξουν με τους Τούρκους τα υποθαλάσσια κοιτάσματά μας και να ακρωτηριάσουν τη χώρα μας από ζωτικές θάλασσές της.