Ο Γκρέγκορι Αφταντιλιάν, Αμερικανός πανεπιστημιακός και πρώην αναλυτής Μέσης Ανατολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε ότι θα αλλάξει εντελώς η πολιτική των ΗΠΑ στη Λιβύη εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.
Σε συνέντευξή του σε λιβυκό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι «ο Μπάιντεν θα είναι περισσότερο επικριτικός με την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για να αναγκάσει όλες τις ξένες δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα».
«Για τον Τραμπ, η Λιβύη είναι πολύ περίπλοκη και δύσκολο να επιτύχει διπλωματικό όφελος πριν από τις επερχόμενες εκλογές», είπε.
«Η πολιτική των ΗΠΑ βασίζεται στην προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, ώστε να μην εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, και μέρος της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λιβύη ήταν να επιτρέψει στις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους μισθοφόρους της Τουρκίας να εισέλθουν στη χώρα με σκοπό τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής εκεί», πρόσθεσε.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιζαν ισχυρότερο ρόλο και είχαν αμερικανική διπλωματική παρουσία στη Λιβύη, πολλοί από αυτούς τους ξένους παίκτες δεν θα είχαν έρθει στη Λιβύη, αλλά ο Τραμπ ασχολείται με άλλα ζητήματα, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η προβληματική του σχέση με την Κίνα στη παρούσα περίοδο, καθώς και να στέκεται απέναντι στην απειλή του Ιράν».
Εκτίμησε ακόμα ότι, «το ζήτημα της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη θα πάρει πολύ χρόνο, διότι η (πολεμική) αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Λιβύη είναι υπαρκτή πιθανότητα, επειδή το Κάιρο ανησυχεί ότι εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία μετακινηθούν προς τα ανατολικά της Λιβύης, οι εξτρεμιστικές ομάδες θα ακολουθήσουν, που σημαίνει πρόβλημα ασφάλειας για την Αίγυπτο».
Σημείωσε ότι ίσως τώρα οι Ευρωπαίοι φανούν σοβαρότεροι στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Παρά τις ευγενή και στυλιζαρισμένα λόγια και δεσμεύσεις στη διάσκεψη του Βερολίνου, η ροή όπλων προς τη Λιβύη δεν έχει σταματήσει», είπε.
«Η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις, διότι η απειλή των κυρώσεων θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διακοπή της προμήθειας όπλων στη Λιβύη».