Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tούρκος Ναύαρχος: Δεν κάνουμε έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές – Τι είπε για το Ορούτς Ρέις

Tούρκος Ναύαρχος: Δεν κάνουμε έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές – Τι είπε για το Ορούτς Ρέις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Καστελλόριζο, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Σφοδρή κριτική στην απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την αποχώρηση του Oruc Reis ασκεί ο Τζεμ Γκουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο 61χρονος απόστρατος ναύαρχος αντιδρά στις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με τις οποίες υποστήριζε πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες.

»Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

Σε συνέντευξή του στην Daily Sabah, ο Τζεμ Γκουρντενίζ υποστηρίζει πως η στάση της Τουρκίας είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας πως «δεν έχει μαξιμαλιστικές βλέψεις, αλλά προβάλλει νόμιμους ισχυρισμούς».

Η σημασία του Καστελόριζου

Αναφερόμενος στη σημασία της περιοχής που ξεκίνησε το τουρκικό σεισμικό πλοίο για την περασμένη εβδομάδα, ειδικότερα, ο Γκουρντενίζ είπε ότι «το Καστελόριζο είναι η πιο κρίσιμη ζώνη στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να πάρει μερίδιο από την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για ακατανόητες απειλές από την Ελλάδα, ακόμη και δηλώσεις άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία, «η οποία για άλλη μια φορά καταδεικνύει πόσο παράλογα ενεργεί η Αθήνα».

Όσον αφορά στην πρόσφατη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή των τρεχουσών ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» υποστήριξε ότι το να είσαι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για «αμφισβητούμενους τομείς» οδηγεί σε προσωπική κριτική, καθώς η Τουρκία δεν δραστηριοποιείται σε «αμφισβητούμενες περιοχές».

Ωστόσο, η παύση των ερευνητικών δραστηριοτήτων μπορεί να προήλθε από τη συνάντηση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, τόνισε ο Γκουρντενίζ, καθώς το Βερολίνο μπορεί να πείσει την Άγκυρα να της δώσει χρόνο σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις.

Σχετικά άρθρα