Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Τα ΝΕΑ» υποστηρίζουν ότι είχε δοθεί εντολή να βυθιστεί το «Ορούτς Ρέις»

«Τα ΝΕΑ» υποστηρίζουν ότι είχε δοθεί εντολή να βυθιστεί το «Ορούτς Ρέις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εφημερίδα Τα ΝΕΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Οι αποκαλύψεις για «μυστική διπλωματία» του Μαξίμου με την Τουρκία, ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική διένεξη, που προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στην πλειονότητα του ελληνικού λαού, οι δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, με τις οποίες γκριζάρει τις ανατολικές ελληνικές θάλασσες στο όνομα κάποιας «εκεχειρίας», η εγκατάλειψη της Κύπρου στη μοίρα της, εξοργίζουν καθημερινά όλο και περισσότερους Έλληνες. Το Μαξίμου, σε φανερή αμηχανία, προσπαθεί να πείσει τώρα ότι είχε δώσει εντολή να βυθιστεί το «Ορούτς Ρέις» και συγκρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έκανε διακοπές, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην κρίση του 1987. Το νέο «πατριωτικό σενάριο» δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και δεν πείθει κανέναν.

Όπως υποστηρίζουν τα «ΝΕΑ» της Τετάρτης, η κινητοποίηση που έγινε από την πλευρά της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερη και ταχύτερη από εκείνη στα Ίμια.

Έμοιαζε με την κινητοποίηση σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, που έγινε το 1987.

Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις ήταν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και ήταν απάντηση άμεση και στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης.

Όπως λένε, σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί ταχύτατα σε, χρόνο – ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελόριζου.

Η αντίδραση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη της Αθήνας και της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 με την κρίση του «Σισμίκ».

Και τότε όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε βγει στο Αιγαίο προσφέροντας σημαντική πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα.

Είχε δοθεί διαταγή βύθισης του «Σισμίκ» αν επιχειρούσε έρευνες εντός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά, αν το «Ορουτς Ρέις» τολμούσε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να ρίξει καλώδια ξεκινώντας έρευνες, το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία είχαν πάρει εντολή να το πλήξουν.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα οδηγούσε σε πολεμική εμπλοκή, εφόσον το ερευνητικό πλοίο συνοδευόταν από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την τελετή ένταξης στο ΠΝ της πυραυλάκατου «Καραθανάσης», το προσωπικό και τα στελέχη του Ναυτικού με μέγιστη ταχύτητα και υψηλότατο ηθικό και αυτή την περίοδο «επέτυχαν την άμεση ανάπτυξη του Στόλου σε όλους τους κρίσιμους θαλάσσιους χώρους, λαμβάνοντας αποφασιστική διάταξη, Διάταξη Αποτροπής».

Μάλιστα, τα μηνύματα στην Άγκυρα ότι η Αθήνα δεν αστειεύεται είχαν σταλεί εγκαίρως και μέσω διπλωματικών διαύλων.

Αν π.χ. το ερευνητικό πλοίο προσπαθούσε να μπει στην ελληνική ΑΟΖ χωρίς συνοδευτικά πολεμικά, θα γίνονταν κινήσεις αποτροπής της εισόδου του. Αν όμως υπήρχαν και πολεμικά πλοία, τα ίδια στελέχη δεν απέκλεισαν σύγκρουση με όπλα.

Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ακόμη ότι τις ημέρες της κρίσης έγινε και ειδική σύσκεψη των αρχηγών υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Με λίγα λόγια, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός για να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια τουρκική πρόκληση.

Επιτελείς είχαν τονίσει στα «ΝΕΑ» ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας σε περίπτωση απειλής θα ήταν η ταχύτητα της ελληνικής αντίδρασης.

Και όπως αποδείχθηκε, ορθά επικεντρώνονταν σ’ αυτόν.

Η απειλή βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει «όσο οι γείτονές μας αγνοούν το διεθνές δίκαιο», όπως τόνισε χθες ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυτό το σενάριο δημοσίευσαν «Τα ΝΕΑ», ο Φώσκολος έγραφε πειστικότερα στον «Άγνωστο Πόλεμο».

Σχετικά άρθρα