Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας για Τουρκία: Θα κάνουμε αυτό που πρέπει – Πρόοδος με Αίγυπτο για ΑΟΖ

Δένδιας για Τουρκία: Θα κάνουμε αυτό που πρέπει – Πρόοδος με Αίγυπτο για ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

O Νίκος Δένδιας μίλησε στο Mega στον απόηχο της πειρατικής NAVTEX και του διπλωματικού μαραθωνίου που επακολούθησε και τόνισε πως «η ένταση δεν έχει παρέλθει οριστικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η Τουρκία έχει σταδιακά υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική χωρών που ενεργούν στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση απαντήσει στρατιωτικά σε περίπτωση που το Ορούτς Ρέιτς ή άλλο τουρκικό ερευνητικό εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η παρούσα κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν και διατηρούσαν την συνταγματική υποχρέωση διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Αυτές οι υποχρεώσεις απορρέουν από το Σύνταγμα και κανείς δεν μπορεί να αποστέι από τις υποχρεώσεις αυτές».

Σχολιάζοντας το φερόμενο διάλογο της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως:

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τι διημείφθη ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ερντογάν».

Επανέλαβε σε αυτό το πλαίσιο, πως «είναι συνταγματική υποχρέωσή μας να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η παρέμβαση της κ. Μέρκελ αποσόβησε μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «δεν μπορώ να δραματοποιήσω την οποιαδήποτε επικοινωνία και την οποιαδήποτε παρέμβαση μιας χώρας όπως της Γερμανίας.

»Η εκάστοτε προεδρία της ΕΕ έχει ρόλο να προστατεύει τα κράτη – μέλη».

Όσον αφορά την τριμερή του Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «αυτές οι επαφές συνήθως δεν ανακοινώνονται.

»Δεν συνιστά μυστικότητα, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για κάθε πλευρά να συζητά ελεύθερα ζητήματα μακριά από το φως της δημοσιότητας».

Επιπρόσθετα επανέλαβε τη θέση του ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Επανέλαβε πως έχει ζητηθεί από τη χώρα μας στον κ. Μπορέλ να προετοιμάσει καταλόγους με κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας που θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Όσον αφορά το μνημόνιο Τρίπολης-Άγκυρας και τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, επεσήμανε:

«Κατά τη δική μας κρίση δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.

»Εμείς διαπραγματευόμαστε με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του δικαίου της θάλασσας και του διεθνούς δικαίου.

»Έχουμε κάνει πρόοδο – διαπραγματευόμαστε μήνες- και όταν συμφωνήσουμε θα είναι μια πραγματική συμφωνία που θα φέρνει αποτελέσματα, εν αντιθέσει με τα “τουρκολιβυκά” μνημόνιο».

Τέλος απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε:

«Δεν έχουμε καν αρχίσει πραγματικά να συζητάμε με την Τουρκία.

»Είναι κρίμα αυτό. Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην δικαστική επίλυση της.

»Αλλά να συζητήσουμε επί των πραγματικών διαφορών: Υφαλοκρηπίδα και θαλάσσια ζώνη».

Δείτε τη συνέντευξη:

Σχετικά άρθρα