Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης – Τι θα γίνει με τους Έλληνες μουσουλμάνους στη Λιβύη;

Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης – Τι θα γίνει με τους Έλληνες μουσουλμάνους στη Λιβύη;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βεγγάζη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ελληνική Ομογένεια, Κυρηναϊκή, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, Φίλιππο Κανάκη-Μανταλιό.

Η κατάσταση στη Λιβύη και η αρωγή των ελληνικών Αρχών προς τους απόδημους Έλληνες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Δένδιας έχει προαναγγείλει το άνοιγμα Ελληνικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

Η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών:

Τι θα γίνει με τους Έλληνες μουσουλμάνους στην Κυρηναϊκή;

Στην Κυρηναϊκή υπάρχει επίσης πολυπληθέστατη, κάποιες δεκάδες χιλιάδες, ελληνική μουσουλμανική μειονότητα που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί και την ελληνοφωνία της.

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι αποκαλούνται «Τουρκορωμηοί» ή «Τουρκοέλληνες», επειδή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η λέξη «Τούρκος» ήταν συνώνυμη του «μουσουλμάνος».

Για αυτό και όποιος Έλληνας εξισλαμιζόταν επί οθωμανικής κατοχής έλεγαν ότι «τούρκεψε».

Το αναφέρει και στους στίχους το δημοτικό τραγούδι: «Γίνεσαι Τούρκος, Διάκο μου, την πίστη σου ν’ άλλαξης, να προσκυνήσης στο τζαμί, την εκκλησιά ν’ αφήσης;».

Έτσι, τους Έλληνες μουσουλμάνους της Κρήτης τους αποκαλούμε ακόμα και σήμερα «Τουρκοκρητικούς» και τους Έλληνες μουσουλμάνους της Κύπρου «Τουρκοκύπριους», ενώ γνωρίζουμε από την ιστορία ότι ποτέ δεν έγινε επί οθωμανικής εποχής εποικισμός της Κρήτης και της Κύπρου από Τούρκους.

«Τούρκοι» αποκαλούνταν στα ελληνικά εδάφη οι Έλληνες εξισλαμισμένοι, οι οποίοι -να σημειωθεί- τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κύπρο μίλαγαν μόνο ελληνικά, ως Έλληνες.

Έρευνες DNA ανακοίνωσαν επίσημα πριν τρία χρόνια ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι Έλληνες εξισλαμισμένοι: Το DNA «μίλησε»: Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες εξισλαμισμένοι – ΣΟΚ στα Κατεχόμενα!

Διαβάστε ΕΔΩ για τους Τουρκοκρητικούς

Διαβάστε ΕΔΩ για τους Κρητικούς μουσουλμάνους που ζουν στη Χαμιντιέ της Συρίας

Διαβάστε ΕΔΩ για τους Έλληνες Μουσουλμάνους αναλυτικά: Greek Muslims

Διαβάστε ΕΔΩ για τους Έλληνες Μουσουλμάνους που ζουν στην πόλη Σούσα της Κυρηναϊκής

Το 1971, σε απογραφή επί Καντάφι, 100.000 πολίτες της Λιβύης είχαν δηλώσει καταγωγή από την Κρήτη.

Σήμερα πόσοι άραγε να αριθμούν; Κανείς δεν γνωρίζει. Πάντως ο Ερντογάν τους σφετερίζεται ως τουρκική μειονότητα στη Λιβύη.

Στην πλειονότητά τους μέχρι το 1971 παρέμεναν ελληνόφωνοι.

Ελληνόφωνοι λέγεται ότι εξακολουθούν να είναι και σήμερα πολλοί Έλληνες μουσουλμάνοι στη Λιβύη.

Είναι εθνική αποστολή ο επανελληνισμός των πληθυσμών αυτών, δίχως προϋπόθεση τον εκχριστιανισμό τους.

Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι αποτελούν πολύτιμη «γέφυρα» μεταξύ του ελληνικού κράτους και του αραβικού κόσμου και παράλληλα, με τον επανελληνισμό τους, αναχαιτίζεται σημαντικά η τουρκική διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο, που εργαλειοποιεί και αυτούς τους πληθυσμούς στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα