Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να μην ξεχνάμε ότι η Αρμενία είναι σύμμαχός μας – Ο Βαρβιτσιώτης μίλησε με τους Αρμένιους

Να μην ξεχνάμε ότι η Αρμενία είναι σύμμαχός μας – Ο Βαρβιτσιώτης μίλησε με τους Αρμένιους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η πολεμική ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κλιμακώνεται και με ανάμιξη της Τουρκίας στην ένοπλη σύγκρουση. Η Αρμενία είναι ιστορικός σύμμαχος της Ελλάδας και οι Αρμένιοι συγγενικό έθνος με τους Έλληνες.

Προχθές, την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Αβέτ Αντόντς.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν «οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάϊος – Νοέμβριος 2020)».

Κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ εντάσσεται στον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί ο Αναπληρωτής Υπουργός με τους ομολόγους του των κρατών – μελών του Οργανισμού, επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακοί φιλικοί δεσμοί των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συνολικής Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (CEPA) ΕΕ-Αρμενίας.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις επιλογές της Ελληνικής Προεδρίας, ιδιαίτερα ως προς την κεντρική θεματική, η οποία, ως γνωστό, εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε, ακόμη, η κοινή στάση των δύο χωρών στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Την τουρκική ενέργεια καταδίκασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας.

Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες υψώνουν από κοινού τη φωνή τους απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε κάποια αναφορά εάν συζητήθηκε η στρατιωτική κρίση με το Αζερμπαϊτζάν, που είναι τουρκικό έθνος και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έγινε συζήτηση επί του θέματος, απλά δεν ανακοινώθηκε και μάλλον καλύτερα.

Ωστόσο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι τον Σεπτέμβριο ο Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη πραγματοποίησαν τη δεύτερη τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας, στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της συμμάχου Αρμενίας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2019 Ελλάδα και Αρμενία υπέγραψαν πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας.

Τέλος, επειδή τα κράτη έχουν συνέχεια, τον Μάριο του 2017, στην επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αρμενία, αποφασίστηκε να δρομολογηθεί το ανώτατο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτός αρμόζει στις μακραίωνες και ιδιαίτερα συναισθηματικές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών.

Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχνάμε τους συμμάχους μας, για να μην μας ξεχνάνε και εκείνοι.

Σχετικά άρθρα